Vajas keksz rozmaringgal, vagy anélkül
sponsored links
Tényleg nem tudom, mi a fenétõl függ, hogy írok, vagy nem írok. Van egy csomó kép a számítógépen, mert sokat fényképezek, épp azért, ami az eredeti motivációja volt a blog írásának, de a bejegyzésig nem mindig jutok el. Aztán szép lassan feledésbe merül, hogy mit tettem bele, hogyan csináltam, így ott vagyunk, ahol a part szakad...
Szerencsére ennek a rozmaringos keksznek a receptjét elõ tudtam bányászni a Fõzõverseny Dicsekvõfal faceboook csoportból, ahová Balogh Erika "karácsonyi kekszgyárából" került.
Kivételesen nem változtattam a recepten semmit (eddig), épp ezért jobb gomb másolás, jobb gomb beillesztés útján került ide a recept a csoportbeszélgetésbõl.
11,5 dkg sózatlan vaj, 15 dkg porcukor, 1 közepes tojás, 12,5 dkg teljes kiõrlésû liszt, 10 dkg simaliszt, 2 teáskanál finomra vágott friss rozmaring, fél teáskanál sütõpor. Gyakorlatilag ezeket összedolgozzuk, két hengert formázunk és folpackban legalább 1 órát fagyasztjuk. Közben elõmelegítjük a sütõt 180 fokon, majd a rudakat mint a szalámit felszeleteljük (2-3mm vastag szeletekre) és a tésztakorongokat sütõpapírral bélelt tepsibe tesszük, nem teljesen szorosan egymás mellé, mert nõnek és híznak még a sütõben. Kb. 10 perc alatt aranyszínûre sül ...Van sós verziója: akkor a porcukor helyett 60 g parmezánt teszünk bele, no meg 2 teáskanál cukrot és fél teáskanál paprikát.
Ez a süti volt az elmúlt karácsony süteményei között a legnépszerûbb. Nagyon jól illik bele a rozmaring. Persze, vannak, akik idegenkednek esetleg tõle, azok is nyugodtan süssék meg. "Csak" vajas kekszként is nagyon finom!
Szerencsére ennek a rozmaringos keksznek a receptjét elõ tudtam bányászni a Fõzõverseny Dicsekvõfal faceboook csoportból, ahová Balogh Erika "karácsonyi kekszgyárából" került.
Kivételesen nem változtattam a recepten semmit (eddig), épp ezért jobb gomb másolás, jobb gomb beillesztés útján került ide a recept a csoportbeszélgetésbõl.
11,5 dkg sózatlan vaj, 15 dkg porcukor, 1 közepes tojás, 12,5 dkg teljes kiõrlésû liszt, 10 dkg simaliszt, 2 teáskanál finomra vágott friss rozmaring, fél teáskanál sütõpor. Gyakorlatilag ezeket összedolgozzuk, két hengert formázunk és folpackban legalább 1 órát fagyasztjuk. Közben elõmelegítjük a sütõt 180 fokon, majd a rudakat mint a szalámit felszeleteljük (2-3mm vastag szeletekre) és a tésztakorongokat sütõpapírral bélelt tepsibe tesszük, nem teljesen szorosan egymás mellé, mert nõnek és híznak még a sütõben. Kb. 10 perc alatt aranyszínûre sül ...Van sós verziója: akkor a porcukor helyett 60 g parmezánt teszünk bele, no meg 2 teáskanál cukrot és fél teáskanál paprikát.
Ez a süti volt az elmúlt karácsony süteményei között a legnépszerûbb. Nagyon jól illik bele a rozmaring. Persze, vannak, akik idegenkednek esetleg tõle, azok is nyugodtan süssék meg. "Csak" vajas kekszként is nagyon finom!
Azért a zárójelbe tett "eddig", mert már felállt a fejemben a zabkeksz, amit ennek az analógján sütök majd az Anti szülinapjára zabpehelybõl és tönkölylisztbõl, mivel ezeket az õ gluténérzékenysége elviseli.