Vajas barna
sponsored links
Szintén pünkösdre készült ez a gyerekkori sütemény, amely ismét édesanyám kezét dicséri, én sosem tudnám olyan szép egyenletes téglalap alakúra nyújtani a lapokat. Köszönöm édesanyám :)
Hozzávalók (34x23 cm-es tepsihez): a tésztához: 30 dkg liszt, 1 tojás, 15 dkg cukor, 10 dkg vaj, 2 evõkanál méz, 4 evõkanál tej, 2 evõkanál kakaó, 1 kávéskanál szódabikarbóna, pici só. A krémhez: 2, 5 dl tej, 2 evõkanál + 20 dkg cukor, 1 tojás, 2 evõkanál liszt, 2 tasak vaníliás cukor, 25 dkg margarin.
Elkészítése: A tésztához a cukrot és a tojássárgákat simára kavarjuk, hozzáadjuk a vajat, a mézet, a tejet, a kakaót, a sót, gõz fölött 5 percig kavargatjuk, amíg habosodni kezd. Amikor kihûlt hozzákeverünk 3 - 4 evõkanál lisztet, majd lisztezett munkalapra borítva hozzáadjuk a többi lisztet a szódabikarbónával elkeverve, összegyúrjuk, míg nyújtható tésztát kapunk. A tésztát négy egyenlõ részre osztjuk, kinyújtjuk, elõmelegített sütõben, közepes hõfokon, sütõpapírral bélelt tepsiben négy lapot sütünk.
A krémhez a tojást simára kavarjuk a liszttel, hozzáadjuk a 2 evõkanál cukrot és a tejet, gõz fölött, folyamatosan kavargatva péppé fõzzük. Amikor a pép kihûlt hozzáadjuk a cukorral és a vaníliás cukorral habosra kavart margarint. A lapokat összerakjuk a krémmel, egy éjszakát konyharuhával letakarva pihentetjük, hogy a lapok megpuhuljanak, majd szeleteljük.
Hozzávalók (34x23 cm-es tepsihez): a tésztához: 30 dkg liszt, 1 tojás, 15 dkg cukor, 10 dkg vaj, 2 evõkanál méz, 4 evõkanál tej, 2 evõkanál kakaó, 1 kávéskanál szódabikarbóna, pici só. A krémhez: 2, 5 dl tej, 2 evõkanál + 20 dkg cukor, 1 tojás, 2 evõkanál liszt, 2 tasak vaníliás cukor, 25 dkg margarin.
Elkészítése: A tésztához a cukrot és a tojássárgákat simára kavarjuk, hozzáadjuk a vajat, a mézet, a tejet, a kakaót, a sót, gõz fölött 5 percig kavargatjuk, amíg habosodni kezd. Amikor kihûlt hozzákeverünk 3 - 4 evõkanál lisztet, majd lisztezett munkalapra borítva hozzáadjuk a többi lisztet a szódabikarbónával elkeverve, összegyúrjuk, míg nyújtható tésztát kapunk. A tésztát négy egyenlõ részre osztjuk, kinyújtjuk, elõmelegített sütõben, közepes hõfokon, sütõpapírral bélelt tepsiben négy lapot sütünk.
A krémhez a tojást simára kavarjuk a liszttel, hozzáadjuk a 2 evõkanál cukrot és a tejet, gõz fölött, folyamatosan kavargatva péppé fõzzük. Amikor a pép kihûlt hozzáadjuk a cukorral és a vaníliás cukorral habosra kavart margarint. A lapokat összerakjuk a krémmel, egy éjszakát konyharuhával letakarva pihentetjük, hogy a lapok megpuhuljanak, majd szeleteljük.