Vajalunk - egy novella, de gasztro...

2011-10-06

sponsored links

NAGYSZÉKELY ISTVÁN:

VAJALUNK


- Na, gyere ide, édes fiam -, hívott a papa. A hangja szokás szerint titokzatos volt, így aztán nem tudtam megfejteni, hogy vajh, miért vagyok fontos most a számára. A hangsúlya már rég nem volt fenyegetõ, mint hajdanán gimnazista koromban. Mostanában a felfedezõk ujjongását, és az újra-felfedezõk homlokra csapását vélem felfedezni eme jól ismert mondatokban. Kíváncsi voltam, most vajon mit "újra fedezett fel...". Ezért félretoltam egyetemi jegyzeteimet, és okosan néztem rá, mert tudtam, ettõl hamarosan igen közlékeny lesz a papa.
- Mond, tudod te egyáltalán, hogyan készül a vaj?
Mivel a jogi egyetemen nem volt igazán kérdés a felvételi során, valahogy nem fektettem rá megfelelõ hangsúlyt a felkészülésem során, és az egész éves tanulmányaimban se jelentkezett a vajkészítés a római jog ágaiban és bogaiban, így most nem tudtam válaszolni a papának, úgy, ahogyan a témát alaposan ismerõ másodéves jogászhallgatótól elvárható lett volna.
- Hát, valami téglanyomó ketyere fóliába nyomja, aztán elvesszük a szupermarket megfelelõ polcáról -, mondtam, mert nem akartam teljesen tudatlannak tûnni, mert a papa mindig elvárta, hogy autodidakta módon ismerjük mindazt, amit õ hosszú élete folyamán itt-ott felcsipegetett...
Reakciója az elvárásaimnak megfelelõ volt. Ajka lebiggyedt, és csak annyit mondott: - jellemzõ! Bár, honnan is tudhatnád... - folytatta meglepõ engedékenységgel, és tudtam, ennek valahol a közeli jövõben meglesz a böjtje. Nem is kellett sokáig várnom. A papa fátyolos tekintettel meredt a múltba, ami valahol a jobb ...

Folytats a blogon ... feedproxy.google.com/~r/blogspot/Rbhk...

sponsored links

Keres?s