Vaj vagy margarin?
sponsored links
Ez ám a hatásvadász cím.
Meséltem nektek arról, hogy a Vas, Zala és Veszprém megyékben szép számmal megtalálható Zalaco pékséglánc nagyjából havonta megjelenõ újságának egyik szerzõje vagyok. Tulajdonképpen azóta kezdtem csak egyre behatóbban megismerkedni a termékeikkel, hogy ilyen módon kapcsolatba kerültünk, és komolyan meglepõdtem: olyan pékség, ahol nagyon nagy hangsúlyt helyeznek az alapanyagok minõségére, a teljes õrlésû lisztet Bajorországból, a vajat Franciaországból hozzák, mert ott találtak olyat, amivel elégedettek, és amit megbízhatónak ítéltek. A kenyerekbe nem tesznek semmilyen adalékanyagot, ellenben 8 órás természetes kovásszal dolgoznak, és minden egyes cipót kézzel gyúrnak át.
Ajánlom kipróbálásra a Vas, Zala és Veszprém megyei olvasóimnak, és mondom mindezt úgy, hogy semmiféle anyagi érdekem nem fûzõdik hozzá. A cikkeimért ettõl függetlenül kifizetnek, és senki sem kért ingyenreklámra.
Szóval, még az újság második számába kellett írnom a vaj kontra margarin örök harcáról, és bevallom, azzal a hévvel álltam neki, hogy na majd most jól lehúzom a margarint, mert fújmûanyag.
Hát nem sikerült.
Ahogy utánaolvastam ugyanis, kiderült, hogy a sok fújolás közben a gyártási technológiát megváltoztatták, és állítólag már nem tartalmazza azokat a bizonyos transzzsírsavakat, amelyeket régen. Bármennyire is szerettem volna tehát, nem találtam megalapozott bizonyítékot arra, hogy nyugodt szívvel kimondhassam: a margarin rossz.
A Zalaco vezérigazgató-helyettese kérdésemre, hogy õk miért vajjal dolgoznak, azt válaszolta: "Nézzük a különbséget: ha vajjal készül egy termék, akkor az roppan, illetve szétolvad a szájban. Margarinnal ezt még csak megközelíteni sem lehet, egész más az olvadáspontja, mint a vajnak, az a zsiradék a nyelõcsõben, illetve a gyomorban rakódik le. Számunkra ezért nem kérdés, hogy megéri-e a vajat választani."
Most akkor ezek után íme a Dilemma rovat cikke, amelyben ...