Vadpörkölt dödöllével
sponsored links
Az állatokról egy másik, bölcsebb és talán rejtélyesebb elképzelésre van szükségünk. Az egyetemes természettõl távol, bonyolult leleménnyel élve a civilizált ember a teremtményeket tudásának nagyítóján át vizsgálja, és így felnagyítva lát egy tollat, az egész kép pedig torzul. Atyáskodunk felettük tökéletlenségük miatt, tragikus sorsuk miatt, hogy olyan mélyen alattunk öltöttek alakot. És itt tévedünk, hatalmasat tévedünk. Mert az állat nem az ember mércéjével méretik. Egy olyan világban, ami a miénknél régibb és teljesebb, kidolgozottan és tökéletesen mozognak õk, olyan érzékekkel megáldva, amiket mi elvesztettünk, vagy sosem értünk el, olyan hangokkal élve, amiket sosem fogunk hallani. Õk nem felebarátok; õk nem beosztottak; õk más nemzetek, akik az élet és idõ hálójában összeakadtak velünk, rabtársakként a Föld ragyogásában és vajúdásában.
(Henry Beston)
Életem elsõ vadpörköltje, természetesen ropogósra sütött dödöllével. És nagyon jól sikerült. (Még apunak is nagyon ízlett, pedig õ elég kritikus... :) ) A receptet innen vettem át, majdnem teljes mértékben. A sikerhez az is hozzájárult, hogy nagyon fiatal õzet sikerült kifognom, mert a pörkölt mindössze 1 óra alatt elkészült, omlós-puhára. Pedig rákészültem, hogy legalább 3 órán át pötyögtetem kis lángon... Szerencsém volt. Fagyasztva vettem egyébként. Azt hiszem, mostantól sokkal több vadhús fog az asztalunkra kerülni - már amikor éppen húsos fogás jön majd sorra - és sokkal több hal is. Tyúkot eddig is csak akkor vettem, ha kaptam kinti kapirgálósat, csirkét szinte már évek óta nem eszünk csak elvétve. A disznóhúst is lecsökkentem, ki fogja szorítani a vad és a hal.
Hozzávalók 4 fõre:...