Vadpasztinák (Pastinaca sativa) mint fûszernövény, levél - és gyökérzöldség

2013-08-22

sponsored links

Mostanában is még virágzik és érleli termését egy sárga ernyõs virágzatú növény. Erdõszéleken, erdei tisztásokon, réteken, utak szélén, patakok, csatornák füves szegélyében, szóval nem a legjobb gyepekben él. Virága, termése illatos és fûszeres ízû. Ez a vadpasztinák (Pastinaca sativa), amit termesztett változatáról biztosan sokan, jobban ismernek. És igen, persze, gyökerei a vadnak is ehetõk. Virágai, virágbimbói és termése fûszerként, július-szeptember során gyûjthetõ, frissen és szárítva használható. Levele fiatalon, gyökere pedig az elsõ éves növénynek ehetõ, a virágzónak már fás.


Az ernyõsök fogyasztásával óvatosnak kell lenni, hiszen vannak komolyan mérgezõk közöttük.
A 30 cm-es, de akár 1 m-esre is megnövõ faj szára barázdált, kezdetben tömör, majd üregessé válik. Fontos, hogy virágai apró sárgák, gallér és gallérkalevelek nincsenek a virágzat és virágok alatt, ill. hamar lehullanak. Virág nélkül is fel kell ismerni, hiszen a kétéves növénynek elsõ évben vagy második éveb virágzás elõtti állapotban érdemes a gyökerét gyûjteni, ami jó esetben is csak max. 1cm vastag és 10 cm hosszú karógyökér. Szóval dolgozhatunk sokat a kihúzgálással egy levesre való mennyiségig. De Jó hír, hogy nekem tömör talajból is elég könnyen sikerült kihúzgálnom. Levelei egyszeresen szárnyaltak, levélkék hosszúkás tojásdadok, egyenlõtlenül karéjos szélûek. Termése 5-8 mm-es, ovális, széles szárnyakkal.

Fontos: Haladóknak ajánlott, csak jó növényismerõk gyûjtsék. A virágzó példányok mellet mindig vannak elsõ évesek is, így bizonytalanság esetén azok gyökerét, levelét ajánlott gyûjteni, kisebb a tévesztés lehetõsége.

Összetéveszthetõség mérgezõvel: A nem sárga, hanem fehér virágú ernyõs növények között, hasonló egyszeresen szárnyalt, hasonló alakú és méretû levélzetûek a hazai békakorsó (Sium) fajok, melyek minden része mérgezõ. A békakorsó fajok vízigényesek, vízjárta területeken élnek. További mérgezõ, ernyõs virágzatú fajok fehér virágúak és leveleik jóval szeldeltebbek, apró levélszárnyakkal.

Virágzó vadpasztinák tömege egy erdei tisztáson
A vadpasztinák felhasználása:

Gyökér: Elsõ év õszén vagy második év tavaszán, még tõrózsás levélzetû állapotban gyûjtött gyökerei gyökérzöldségként fogyaszthatók.
Levelek: Fiatal, virágzás elõtt gyûjtött levelek levélzöldségként készíthetõk el.
Virágok: Bimbók és virágok fûszerként frissen és szárítva
Termés: frissen és szárítva, megtörve, õrölve, fûszerként



virágok és fejlõdõ termések


Vadpasztinák elsõ éves levélzete, gyökérrel



Folytats a blogon ... erdokostolo.blogspot.com/2013/08/vadp...

sponsored links

Keres?s