Vadon term?k savany?t?sa (tejsavas ferment?l?s)
sponsored links
Tejsavas erjeszt?ssel savany?tani manaps?g m?r mindenki tud, sokf?le z?lds?g ?s gy?m?lcs ferment?l?s?t pr?b?ltam m?r. Savany?s?gok pezsg?s ?d?t?k, s?t ecetes erjed?ssel ecetek is k?sz?ltek. Itt a blogon is sz?mos vadn?v?ny savany?t?s?t mutattam m?r ?s a gombasavany?t?s nem csak ecettel, hanem erjeszt?ssel is pipa. ?rdemes a ferment?l?s c?msz?ra r?keresni. Most n?h?ny ?rdekess?get mutatok. K?gy?hagyma sarjhagym?s vir?gzatai, h?sos som term?se, medvehagyma m?g z?ld term?se, pongyala pitypang bimb?i, f?lig ?rett sz?l?szemek... ?s m?g sok m?st is lehet, de most ezek vannak a t?ny?ron. Szezonjukban ?rdemes majd pr?b?lkozni vel?k. Sz?nes ?rdekess?gek lesznek a t?ny?ron. Elk?sz?t?s: A megmosott gy?m?lcs?ket, vir?gokat, term?seket z?rhat? bef?ttes ?vegekbe tessz?k. A k?pen l?that?k mind k?l?n-k?l?n ?vegben k?sz?ltek, m?r csak az?rt is mert k?sz?t?s?k ideje is m?s-m?s, igazodik a vir?gz?shoz vagy a term?s?r?shez. Ezut?n 2 %-os s?s v?zzel ?nt?m fel nyakugig a savanytand?kkal teli ?veget. Felforralom a vizet majd megv?rom m?g kih?l. A 2 %-os s?s levet 1 l v?zhez 2 dkg s?t sz?molva k?sz?tem el. F?szerezni ?zl?s szerint lehet, bab?rlev?l, bors, must?rmag, szegf?bors, fokhagyma, amit leggyakrabban haszn?lok, de m?st is. Nem ?rt egy leszor?t?val l? alatt tartani a savany?tand?kat, hhogy nehogy pen?szedni kezdjen, ami kil?g. Ezut?n a csavaros kupakkal lez?rt ?vegeket t?lc?ra ?ll?tom, konyhamelegben 2-3 napon bel?l elkezdenek erjedni. Sziszeg?s ?s a l? op?losod?sa jelzi, hogy elindult a tejsavbacik szaporod?sa ?s a l? savanyod?sa a tejsavt?l. Ha van m?r k?sz saj?t erjeszt?s? savany?s?gom, akkor annak lev?b?l is szoktam tenni az ?j savany?s?gba, gyorsabban elindul az erjed?s, de an?lk?l is megy. Ha m?r csak kiss? sziszeg ?s a l? sz?p tejsavas, op?los, akkor hideg helyre teszem tov?bb savanyodni. M?sf?l k?t ut?n m?r finom savany? szokott lenni.