Vadon term?k savany?t?sa (tejsavas ferment?l?s)

2022-12-10

sponsored links

Tejsavas erjeszt?ssel savany?tani manaps?g m?r mindenki tud, sokf?le z?lds?g ?s gy?m?lcs ferment?l?s?t pr?b?ltam m?r. Savany?s?gok pezsg?s ?d?t?k, s?t ecetes erjed?ssel ecetek is k?sz?ltek. Itt a blogon is sz?mos vadn?v?ny savany?t?s?t mutattam m?r ?s a gombasavany?t?s nem csak ecettel, hanem erjeszt?ssel is pipa. ?rdemes a ferment?l?s c?msz?ra r?keresni. Most n?h?ny ?rdekess?get mutatok. K?gy?hagyma sarjhagym?s vir?gzatai, h?sos som term?se, medvehagyma m?g z?ld term?se, pongyala pitypang bimb?i, f?lig ?rett sz?l?szemek... ?s m?g sok m?st is lehet, de most ezek vannak a t?ny?ron. Szezonjukban ?rdemes majd pr?b?lkozni vel?k. Sz?nes ?rdekess?gek lesznek a t?ny?ron.
Elk?sz?t?s: A megmosott gy?m?lcs?ket, vir?gokat, term?seket z?rhat? bef?ttes ?vegekbe tessz?k. A k?pen l?that?k mind k?l?n-k?l?n ?vegben k?sz?ltek, m?r csak az?rt is mert k?sz?t?s?k ideje is m?s-m?s, igazodik a vir?gz?shoz vagy a term?s?r?shez. Ezut?n 2 %-os s?s v?zzel ?nt?m fel nyakugig a savanytand?kkal teli ?veget. Felforralom a vizet majd megv?rom m?g kih?l. A 2 %-os s?s levet 1 l v?zhez 2 dkg s?t sz?molva k?sz?tem el. F?szerezni ?zl?s szerint lehet, bab?rlev?l, bors, must?rmag, szegf?bors, fokhagyma, amit leggyakrabban haszn?lok, de m?st is. Nem ?rt egy leszor?t?val l? alatt tartani a savany?tand?kat, hhogy nehogy pen?szedni kezdjen, ami kil?g. Ezut?n a csavaros kupakkal lez?rt ?vegeket t?lc?ra ?ll?tom, konyhamelegben 2-3 napon bel?l elkezdenek erjedni. Sziszeg?s ?s a l? op?losod?sa jelzi, hogy elindult a tejsavbacik szaporod?sa ?s a l? savanyod?sa a tejsavt?l. Ha van m?r k?sz saj?t erjeszt?s? savany?s?gom, akkor annak lev?b?l is szoktam tenni az ?j savany?s?gba, gyorsabban elindul az erjed?s, de an?lk?l is megy. Ha m?r csak kiss? sziszeg ?s a l? sz?p tejsavas, op?los, akkor hideg helyre teszem tov?bb savanyodni. M?sf?l k?t ut?n m?r finom savany? szokott lenni.

Folytats a blogon ... erdokostolo.blogspot.com/2022/12/vado...

sponsored links

Keres?s