Vadnyúl és dödölle
sponsored links
Hozzávalók:
pácoláshoz:
Vadnyúl gerinc
Vadnyúl combok
1 üveg száraz vörösbor
1 fej vöröshagyma
1 sárgarépa
3-4 babérlevél
3-4 zellerszár
3-4 szál kakukkfû
1 ágacska rozmaring
12 egész bors
boróka bogyó
só
A vadhúst alaposan megmossuk. A vöröshagymát, répát felszeleteljük, és egy kevés olajon megpirítjuk. Hozzáadjuk az összes fûszert, felengedjük a vörösborral, és még 2 liter vízzel. Fél órán át csendes lángon forraljuk. Hirtelen kihûtjük. (Jeges vízbe tesszük.)
Ráöntjük a nyúlra. 3-4 napig érleljük.
sütéshez:
vadfûszer keverék
1 sárgarépa
1 fehérrépa
1 vöröshagyma
1 paprika
1 paradicsom
3-4 fokhagyma gerezd
A nyulat kivesszük a pácból, vadfûszerrel megszórjuk, tepsibe fektetjük. Az összevágott zöldségekkel körbe rakjuk. A páclébõl merünk rá 2-3 kanállal, lefóliázzuk, és 3 órán keresztül sütjük 180 fokos sütõben.
a mártáshoz:
7 dkg füstölt szalonna
3 dkg zsír
5 dkg cukor
30 dkg leveszöldség
1 kis fej vöröshagyma
15 dkg paradicsompüré
10 dkg liszt
2 dl vörösbor
2 babérlevél
1 kávéskanál kakukkfû
1 kávéskanál mustár
1 csipet só
1 liter erõleves
cherry
A felkockázott, kisütött szalonna zsírján barnára pirítjuk a cukrot, majd hozzá adjuk a vékony karikára vágott zöldséget és az apróra vágott hagymát. Lassú tûzön, folyamatosan kevergetve pirítjuk 5-10 percig (míg zsírjára sül). Ekkor hozzá adjuk a paradicsomot, a fûszereket, és tovább pirítjuk 2-3 percig. Közben a zsíron barna rántást készítünk, felengedjük a borral és a húslevessel (a levest készülhet kockából is), majd felöntjük vele a zöldségeket. A mártást két órán keresztül forraljuk, pótoljuk az elfõtt levet, átszûrjük, a zöldségeket belepasszírozzuk, öntünk hozzá cherryt majd lassú tûzön fõzzük még egy ideig.
a dödölléhez:
1 kg lisztes burgonya
60-70 dkg liszt
olaj
só
A burgonyát meghámozzuk, összekockázzuk, és sós vízben megfõzzük. Csak annyi víz kell rá, ami éppen ellepi. Még forrón összetörjük a vízében. A kásához egy adagban hozzáöntjük a lisztet, és fakanállal összedolgozzuk. Félretesszük egy fél órára, lefedve.
Egy tepsit kizsírozunk, evõkanállal beleszaggatjuk a tésztát. Meglocsoljuk zsiradékkal, és 220 fokos sütõben pirosra sütjük.
A recept megjelent a Kifõztük magazin 2014. márciusi számában.