Vadkörtecsûgör
sponsored links
..vagyis az áztatott vadkörteital felidézése a régmúltból.
Egykor hatalmas mennyiségben, kocsiderékszámra gyûjtötték ilyentájt a vadvackort (Pyrus pyraster). Többféle módon feldolgozták, vagy eltették télire, leginkább aszalva. A vadkörtét leszedve, ha kellett továbbérlelték, folyamatosan kiválogatva az éretteket. Gyakran készítettek belõle csûgört is.
A vadkörtét alaposan megmosva megtörték (erre voltak eszközök) majd hordókba téve, hideg vízzel leöntötték, hideg helyen hagyták állni. Pár nap múlva már lehetett is csapolni a finom, nagyon aromás vadkörte-csûgört, vagyis vadkörteitalt. Gyerekek, felnõttek is kedvelték. Egy idõ után ez megerjedt, de úgy, kicsit pezsegve sem lehetett rossz. Majd bor, aztán ecet érlelõdhetett belõle, ha addigra el nem fogyott. Nem tudok arról, hogy bármilyen tartósítót tettek volna a vadkörtés vízbe az erjedés ellen. Tapasztalatom, hogyha nem szottyósra érett a vadkörte, akkor nagyon sokáig nem erjed meg, még napon sem, tehát a jó hûs, mély pincékben ...