Vadkovászos karácsonyi kalács (élesztõmentes)
sponsored links
Még mindig szeretem a narancsos, mazsolás (más aszalt gyümölcsös) karácsonyi kalácsot.
Történt azonban némi változás.
Annyira megszoktam a természetes kovásszal készült kenyér ízét,
hogy ha élesztõvel készítek bármit (a Férjemnek dagasztás nélküli kenyeret, péksüteményt),
már (nekem) nem esik olyan jól.
Ezért bátorkodtam az idén a kalácsot is vadkovásszal készíteni.
Jó hogy így döntöttem.
Kovászos karácsonyi kalács
Hozzávalók
elõtészta
200 g kenyérliszt (Szabó malom)
100 g 100% hidratáltságú kovász (teljes kiõrlésû tönkölylisztbõl és kenyérlisztbõl nevelt)
180 g tej
(minden azonos hõmérsékletû ~19 fok)
20 óra múlva
az összes elõtészta +
+
100 g habtejszín
70 g demerara nádcukor (más cukor is jó)
50 g narancsos cukor
1 ek házi vaníliáscukor (vagy 1/2 rúd vanília magjai)
1 mk só
300 g kenyérliszt (Szabó malom)
3 db tojás sárgája
1 db egész tojás
+
200 g lágy vagy olvasztott, visszahûtött vaj
+
100 g mazsola (dmbio)
1) A kovászt elkevertem a tejjel, majd hozzákevertem a lisztet.
Egy nagy, tetõvel lezárható dobozba tettem és a konyhapulton hagytam (19 fok)
20 órán keresztül.
20 órán keresztül.
(12 órát terveztem, de így alakult.)
2) - Másnap az elõtésztát átraktam a dagasztótálamba, hozzáadtam a folyékony tejszínt,
a cukrokat, a sót és a lisztet.
Dagasztóspirállal összeállítottam a tésztát.
Egyenként hozzáadtam a tojások sárgáját és a tojást, majd 5 részletben a lágy vajat.
A gép közben folyamatosan dolgozott.
Addig dagasztottam, még a sütemény elvált a tál falától.
Szép fényes, lágy tésztát kaptam.
Végül belekevertem a mazsolát.
- Elkészítettem a papír sütõformákat, egy literest és egy félliterest.
(Ennek híján süssük 1,7 literes tepsiben, kuglófsütõben, vagy kettõ kisebben.)
A tésztát elosztottam 2/3 - 1/3 arányban.
Letakartam tiszta konyharuhával és hagytam, hogy megkeljen.
12 óra elteltével találtam megkeltnek.
A tetejüket sütõpapírral letakartam, mert tudtam, hogy könnyen pirul.
Elõmelegített sütõben (180 fok alsó-felsõ sütés) sütöttem 35 percet,
majd a nagyot további 10 percet. Mindvégig sütõpapírral letakarva.
A formában hagytam kihûlni.
A teljesen kihûlt kalácsot (formástól) folpack fóliába csomagoltam fogyasztásig.
Megjegyzés
- Amennyiben nincs kovász, de szeretnéd elkészíteni, akkor készítsd élesztõvel.
15 g friss élesztõt javaslok 50 g tejben feloldva.
Tehát az elõtészta hozzávalói így változnak:
200 g liszt
15 g friss élesztõ
230 g tej
Minden más ugyanaz.
- Az elõtésztát hagyhatjuk a keverõtálban, feszítsünk a tál tetejére folpack fóliát
- Bio, kiváló minõségû mazsolát tettem bele, ha nem kapunk ilyet, akkor a mazsolát
alaposan mossuk meg és áztassuk be 2-3 evõkanál vízbe, esetleg narancslébe.
- Nem dagasztógéppel, nem kenyérsütõgéppel, hanem egyszerû keverõgép
dagasztóspiráljával dolgoztam és kézzel.
- 100% hidratáltságú kovász:
a liszt és víz aránya 1:1
most teljes kiõrlésû tönkölylisztbõl és kenyérlisztbõl nevelt kovász.
most teljes kiõrlésû tönkölylisztbõl és kenyérlisztbõl nevelt kovász.