Vadhúsos töltike (töltött szõlõlevél)
sponsored links
A szõlõvesszõt a föld alá kell temetni, hogy friss hajtásokat hozzon - nekünk is változtatnunk kell az életünkön, ha azt akarjuk, hogy felfrissüljenek a gondolataink.
Elkészült a töltött szõlõlevél. Most kivételesen nem a sima kis rizses-olívaolajos-citromosat készítettem, hanem egy húsos változatot. Imádom a dolmadest, mert a szõlõlevélnek van egy enyhén citromos, pikáns, savanykás nagyon finom íze. A verjus-ben is ez az íz érzõdik, hasonlítanak. Nem is értem miért ment ki a divatból a töltött szõlõlevél, pedig vagy millióképpen el lehetne készíteni. Gondolkodtam is egy arabos változaton, de elõször egy egyszerûbbet akartam készíteni. Meg paradicsomos étel is régen volt az asztalon.
Hozzávalók 4 fõre:
30 dkg darált vadhús (lehet marha, vagy disznó vagy birka is),
15 dkg rizs (vagy gersli),
30 db szõlõlevél a töltelékhez és még 30 a lábos aljára-tetejére,
1/2 evõkanál zsír,
1,5 dl víz,
só, frissen õrölt bors,
1/2 mokkáskanál koriandermag...
(Frances Mayes: Napsütötte Toscana)
Elkészült a töltött szõlõlevél. Most kivételesen nem a sima kis rizses-olívaolajos-citromosat készítettem, hanem egy húsos változatot. Imádom a dolmadest, mert a szõlõlevélnek van egy enyhén citromos, pikáns, savanykás nagyon finom íze. A verjus-ben is ez az íz érzõdik, hasonlítanak. Nem is értem miért ment ki a divatból a töltött szõlõlevél, pedig vagy millióképpen el lehetne készíteni. Gondolkodtam is egy arabos változaton, de elõször egy egyszerûbbet akartam készíteni. Meg paradicsomos étel is régen volt az asztalon.
Hozzávalók 4 fõre:
30 dkg darált vadhús (lehet marha, vagy disznó vagy birka is),
15 dkg rizs (vagy gersli),
30 db szõlõlevél a töltelékhez és még 30 a lábos aljára-tetejére,
1/2 evõkanál zsír,
1,5 dl víz,
só, frissen õrölt bors,
1/2 mokkáskanál koriandermag...