Vadgyümölcsös, gyógyfüves ágyaspálinka
sponsored links
Mostanában érik több zamatos, õszi vadgyümölcs, a legtöbb gyógyhatásokkal is rendelkezik. A pálinka kiválóan oldja a hatóanyagokat és az ízeket is. Érdemes fûszeres, ágyas pálinkát készíteni, saját gyûjtésû gyógyfüvekkel, gyümölcsökkel, virágokkal.
A pálinkán kívül kell hozzá többféle nem erõs hatású, friss vagy szárított gyógynövény és vadgyümölcs, más gyümölcs szabadon, ízlés szerint keverve.
Fûszeres gyógynövények pl.: szurokfû, kamillavirág, citromos kakukkfû, kakukkfû, édeskömény termés, köménymag, bodzavirág, akácvirág.
Vadgyümölcsök: vad szamócák, csipkebogyó, galagonyatermés, kökénytermés, vadszeder, húsos som, fekete áfonya, vörös áfonya, tõzegáfonya (piacon árulják), homoktövis termés.
Édesítésnek édes, aszalt gyümölcsök: aszalt vadalma, aszalt vadkörte, aszalt alma, mazsola
Fûszeres klasszikus ízek: citromhéj sárga része, zöld citromhéj zöld része, narancshéj külsõ része (fehér belsõ résztõl nagyon keserû lesz) bár egy kis keserû is kell.
Keserû anyagnak: lepketapló, pecsétviaszgomba; lándzsás útifû levele, pitypanglevél vagy gyökér. Tárnicsgyökeret is szoktak használni keserû anyagnak, ez gyógynövényboltban vásárolható.
Arányok? Kóstolgatással, ízlés szerint. Hosszú idõ alatt készülnek, hetekig, hónapokig.
Ha késznek nyilvánítjuk, vissza kell nyerni a pálinkát. Leszûrni, kicsepegtetni, majd különösen az aszalt gyümölcsökbõl kipasszírozni.