Vadgyümölcsök színes kavalkádja, ehetõ sóskaborbolyával, november utolsó napján, a piacon

2012-11-30

sponsored links


Már nagy, karácsonyi készülõdés van a pécsi vásárcsarnokban, vasárnap kezdõdik az advent (holnap, szombaton még lehet egy utolsót mulatni). Nagyon sokan árulnak õszi vadgyümölcsöt, kökényt, csipkebogyót, galagonyát. Találtam sóskaborbolyát is (ezt kertbõl). Csokorba kötve, díszítõ növénynek, vázába árulták, de gyógynövényként is ismert, termése ehetõ, ill. feldolgozható lekvárnak, zselének, szörpnek. Egykor nagyanyáink még gyakran feldolgozták vagy savanyítottak termésével.
Nagyon látványosak a színes standok a piacon, néhány fotó onnan:


A sóskaborbolya (Berberis vulgaris) egy ma már kevéssé közismert, de nagy hatású gyógynövény. A fürtökben lógó piros bogyók, ahogy a növény neve is utal rá, savanyúak, akárcsak a levelek, melyek szintén fogyaszthatóak. A bogyókból lekvárt, szörpöt, savanyúságot lehet készíteni, vagy nyersen is fogyasztható, így magas C-vitamin-tartalma is hasznosul a szervezet számára. Gyógynövényként máj- és epebántalmak kúrálására szokták ajánlani, jó ...

Folytats a blogon ... erdokostolo.blogspot.com/2012/11/vadg...

sponsored links

Keres?s