Vaddisznónyak zöldmártásban dödöllével és pirított mézes gesztenyével
sponsored links
Hozzávalók 2 személyre:
A zöldmártáshoz:
5 dkg medvehagyma
5 dkg spenót
5 dkg petrezselyem
1 ek. házi tejföl
2 dl vadalaplé
só
víz a blansírozáshoz
A dödölléhez:
25 dkg burgonya
8 dkg liszt
2 ek. vaddisznózsír
5 dkg vöröshagyma
víz és só a burgonyafõzéshez
A pirított gesztenyéhez
10 szem fagyasztott gesztenye
1 tk. erdei méz
? tk. vaddisznózsír
A húshoz:
40 dkg csont nélküli vaddisznõnyak 2 szeletre vágva
só
frissen õrölt fekete bors
õrölt borókabogyó
1 ek. vaddisznózsír
1 egész fokhagyma
1 ág friss majoranna
tálaláshoz Fleur de Sel
Tálaláshoz: petrzselyemlevél, friss majoranna levél, ehetõ fehér virág
AZ ÉTEL ELKÉSZÍTÉSE:
Zöldmártás:
- Kb. 2 liter vizet felforralunk. A logobó vízbízbe beletesszük kb. fél percre a 5 dkg medvehagyma
5 dkg spenót, 5 dkg petrezselyem levelket, majd leszûrjük és 1-2 percre jeges vízbe mártjuk a zöld leveleket.
- Következõ lépésben kinyomkodjuk a zöld leveleket és felaprítjuk a egy kicsit ezeket. Egy magas falú pohárba tesszük a leveleket, hozzáadunk 2 dl vadalaplevet (én most húsos szarvascsontból fõztem) és egy evõkanál házi tejfölt. Alaposan összeturmixoljuk, ízlés szerint egy kis sóval ízesítjük, majd tálalásig félretesszük.
Dödölle:
- A burgonyát megpucoljuk, felkarikázzuk és enyhén sós vízben puhára fõzzük. Leöntjük a fõtt burgonyáról a levet és a burgonya keményítõtartalmától függõen kb. 8 dkg lisztet adunk hozzá. Jól formázhatónak kell lennie.
- A vöröshagymát megtisztítjuk és felaprítjuk. Vaddisznózsíron megpirítjuk a hagymát és lecspegtetjük egy kicsit papírtörlõn.
- 2 evõkanál vaddisznózsírt felolvasztunk és két bezsírozott teáskanál segítségével galuskákat formázunk a dödölle tésztából. Ezek mindkét oldalát megpirítjuk néhány perc alatt a vaddisznózsíron. Tálalásig félretesszük.
Gesztenye
- 10 darab gesztenyét (jelen esetben fagyasztott) egy forró serpenyõben 1 tk. erdei mézzel és ? tk. vaddisznózsírral kicsit megpirítunk.
Vaddisznónyak
- Csont nélküli vaddisznónyakból 2 db 20 dkg-os szeletet vágunk.
- Sózzuk, frissen õrölt fekete borssal megszórjuk és enyhén borókabogyóval meghintjük a hússzeletek mindkét oldalát.
- 1 ek. vaddisznózsírt felolvasztunk és oldalanként 4-4 percig sütjük a húst. Sütés közben egy ág majorannát és egy félbe vágott fokhagymát teszünk a zsírba a húsok mellé.
- Miután elkészülnek a húsok, akkor lefedjük egy alufóliával azokat és pihentetjük körülbelül 5 percet.
Tálalás:
A dödölléket a tányérba helyezzük egymás mellé, a gesztenyéket szépen elosztjuk, egy kis petrezselyem levéllel, ehetõ virággal és majorannalevéllel díszítjük mindezt. A tányérba öntjük a zöldmártást és belehelyezzük a sült vaddisznónyakat. A hús tetejét megszórjuk egy kevés Fleur de Sel sóval!
Jó étvágyat kívánok hozzá!
FOODYNY is szívesen oszt meg tõlem tartalmat!
Nyomtasd ki a bejegyzést!