Vaddisznó és gulyás avagy Hétköznapi (...vagy mégsem?)
sponsored links
-Mi lesz az ebéd?
-Semmi parádé, egyszerû, hétköznapi, csak gulyás, meg valami pogi.
-Az jó! Milyen gulyás?
-Vaddisznó, zöldségekkel, egy kis borókával...
-Aham..., és a pogi?
-Sima juhtúrós, mákszemekkel.
-Hmmm..., hát ez nem is olyan egyszerû.
-Na ja; így élünk mi itt fent a havasokban ??
VADDISZNÓGULYÁS,
BORÓKABOGYÓVAL
Hozzávalók:
80 dkg vaddisznó (apróhús, gulyáshús...)
80 dkg burgonya
25 dkg sárgarépa
20 dkg zeller
10 dkg kenyérszalonna
1 nagy fej vöröshagyma
3 ger. fokhagyma
2 db paprika
1 db paradicsom
1 db babérlevél
8-10 szem borókabogyó (szárított)
fûszerpaprika
õrölt kömény
lestyán
só
A vöröshagymát, a szalonnát felaprítjuk, a zellert kis kockákra vágjuk, és egy kis zsiradékon, együtt szépen lepirítjuk.
A paprikát és a paradicsomot is feldaraboljuk és az alaphoz adjuk, sózzuk, köménnyel, babérlevéllel, lestyánnal ízesítjük, a borókabogyót, a kés lapjával megnyomkodjuk és ezt is beleszórjuk. Szépen rotyogtatva, 5-10 percig fõzzük.
Közben felkockázzuk a húst, és az alapba rakva vízzel felöntögetve, pörkölt módjára puhára fõzzük.
A burgonyát, a sárgarépát szintén feldaraboljuk, és amikor a hús elérte kellõ puhaságot, elõbb sárgarépát, majd egy forrás után, a burgonyát is hozzáadjuk, felöntjük vízzel és készre fõzzük.
Amikor a burgonyát már beleraktuk; csak akkor, a gulyásunk tetejére (zsírjára) ráhintünk egy csapott teáskanál fûszerpaprikát, és hagyjuk, hogy magától elkeveredjen a fõzés közben.
Ez egy finom tartalmas étel, bõven ölég hozzá, mellé, közben, elé vagy csak úgy egy kis pogi, amit majd holnap hozok ?