Vaddisznó és boróka avagy Ahány ház, annyi szakács
sponsored links
Ahány ház annyi szokás, ez lényegében mindenre igaz; és ha igaz akkor miért lenne kivétel a vadpörkölt?!
Ennyi. Én így készítem.
Bocsesz! ez most jut eszembe, felmerült a kérdés, nem egyszer, mit jelent az amikor azt írom, hogy pörkölt módján fõzzük, ez kérem,nem más mint ...és ezt egy szakmai oldalról másoltam... a: Szakaszos párolás: Az alapanyagot lepirítjuk, kevés alaplével, vagy vízzel felöntjük, majd elpárologtatjuk. Ezt addig ismételjük, amíg a kívánt alapanyag a kívánt puhaságot eléri.
VADDISZNÓPÖRKÖLT, BORÓKÁVAL
ÉS ZELLERES TARHONYÁVAL
Hozzávalók:
1 kg vaddisznó pörkölthús (apróhús, comb, lapocka?)
10 dkg kolozsvári szalonna
2 fej vöröshagyma
3 ger. fokhagyma
2 db paprika
1 db paradicsom
12-15 szem borókabogyó
1 ek. mustár
fûszerpaprika
õrölt kömény
kakukkfû
majoránna
só
sertészsír
20-25 dkg tarhonya
2 szál szárzeller
? fej vöröshagyma
só
(fûszerpaprika)
A húst felkockázzuk.
A vöröshagymát, a szalonnát felaprítjuk, és együtt üvegesre sütjük, aztán hozzáadjuk a húskockákat. Amikor a hús elveszti nyers színét, belekeverjük az idõ közben felaprított paprikát, paradicsomot és fokhagymát; néhány percig pirítjuk, befûszerezzük, a borókabogyót összezúzva (mozsárban vagy a késlapjával) adjuk hozzá, megsózzuk és felöntjük annyi vízzel, ami épp ellepi.
Pörkölt módján fõzzük, amikor a hús már jó félig megpuhult, belekeverjük a mustárt, egyet rottyantunk rajt, majd legyengítjük alatta a tüzet, a tetejére hintjük a fûszerpaprikát, 2-3 percig hagyjuk, hogy a paprika beleivódjon a szaftba, aztán elkeverjük, és készre fõzzük.
Közben a szokásos módon elkészítjük a tarhonyát, azzal a kis különbséggel, hogy már a pirításkor, kockára vágott szárzellert adunk hozzá, illetve én a felöntés elõtt egy egész kevés fûszerpaprikát is szoktam hinteni rá, de ez természetesen szabadon választott.
FOODYNY is szívesen oszt meg tõlem tartalmat!
FOODYNY is szívesen oszt meg tõlem tartalmat!