Vaddisznó tepertõ és zsír
sponsored links
A vadászok körében nem mondok túl nagy újdonságot, hogy hogyan kell vaddisznó tepertõt és zsírt készíteni. Ez a bejegyzés a témában kevésbé jártasaknak szól. Sõt a bejegyzés végén egy remek beszerzési helyet is megosztok veletek, ahonnan garantáltan jó minõségû vaddisznó szalonnát tudtok vásárolni magánszemélyként is.
De mire használom a vaddisznó zsírt?
Mondjuk pörköltekhez, vadételekhez vagy karakteresebb húsok sütéséhez.
A zsír mellett igen ízletes vaddisznó tepertõt is nyerünk a kisütés során.
Ebbõl most vaddisznó tepertõkrémet fogok születni, de meg fogtok lepõdni próbálnak belõle étcsokoládéval együtt bonbont is készíteni a vállalkozó szellemûek.
Meglehetõsen extrém vállalkozás, de nem lehetetlen.
Egyébként használjátok bátran hagyományos ételekhez, mint például egy jó túrós csuszához vagy kenyérlángoshoz.
Joggal kérdezhetitek, hogy de mégis milyen íze van ezeknek az élelmiszereknek?
Számomra fûszeresebb, karakteresebb íze van a zsírnak is és a tepertõnek is (ahogyan ez a rendes vadhúsoknál) szokás.
Hozzávalók:
5 dkg vaddisznó szalonna
? A hagyományos házi sertés szalonnájához képest egy jóval vékonyabb egyértelmûen bõr nélküli szalonnát fogtok kapni. Ezeket kb. 3x3 cm-es kockákra vágjuk föl. Személy szerint az apróbb tepertõt szeretem, de nyugodtan lehet nagyobb darabokat is készíteni. Ízlés kérdése
? Egy fém lábasba beletesszük ezeket a szalonnadarabokat és LASSÚ! tûzön, elõször folyamatos kevergetés mellett, majd gyakoribbra váltva addig sütjük ki a zsírt, amíg a fenti fotón látható aranysárga nem lesz és a végeredmény. Ilyenkor a tepertõdarabok már a zsír tetején úszkálnak. Ha kettétörünk egy tepertõt, akkor már nincs fehér belseje, könnyû sült szalonnadarab. Az idõ függ a szalonna vastagságától, az alapanyag minõségétõl, korától... tehát erre nem tudok pontos adatot mondani.
? Ekkor vegyünk egy szûrõkanalat és szedjük ki elõször a tepertõt. Csepegtessük le alaposan ezeket.
? Majd a zsírt szûrjük le és jól zárható üvegben, hûtõben több hónapig el tudjuk tartani.
? Én nem sózom a sütésre váró szalonnadarabokat, nem teszek alá vizet, tejet stb. Pusztán hagyom a maga nemes egyszerûségében elkészülni a vaddisznó tepertõt. Természetesen ez is ahány ház annyi szokás alapon mûködik. Kísérletezzetek bátran!
BESZERZÉSI HELY
Ha nincs a családban vadász vagy éppen ismerõs, akkor keressétek fel a Wild Game Kft.-t
https://www.facebook.com/wildgamekft/
Az ország legnagyobb éttermei csak tõlük vásárolnak.
Nyomtasd ki a bejegyzést!