Vadcseresznyés Graham süti

2014-07-01

sponsored links






A Herbárium 2000 Kft.-tõl kapott fagyasztva szárított vadcseresznyét akartam felhasználni, és mindenképp valamilyen egészségesebb fajta édességet terveztem. Izgalmas volt ezt a sütit elkészíteni, ui. eddig még csak egyszer sütöttem Graham-lisztbõl süteményt, de kelt tésztákhoz annál többet használtam. Szóval kicsit féltem tõle, hogy milyen süteményt eredményez. Egyrészt az aggodalmam miatt is kevertem hozzá a jól megszokott finomlisztet, ill. úgy sejtettem, hogy ehetetlen lenne, ha csak Graham-lisztet tennék bele. Végül még kókuszreszeléket is belecsempésztem, ill. joghurtot, hogy lágyabb legyen a tészta. Mivel az ananászparféhoz szinte csak tojássárgákat kellett használnom, így kimaradt egy csomó fehérje. Ehhez a sütihez viszont pont jól jött.
A vadcseresznye kellemesen savanykás íze jól érezhetõ, bár a tésztát még szoknia kell a mi fehér liszthez szokott gyomrunknak, hiszen kicsit sûrûbb, tartalmasabb így, és megdolgoztatja a rágóizmainkat. Ettõl azonban nem szabad félnünk, és olykor-olykor nem árt eltérni a már bevált tésztáktól.
Ez a süti egész tojásokból is elkészíthetõ, de akkor elegendõ lehet 4 tojás is.











Hozzávalók 21x26 cm-es tepsihez:

Tésztához:
15 dkg Graham-búzaliszt
10 dkg finomliszt
5 dkg kókuszreszelék
? cs. sütõpor

10 dkg puha vaj
10 dkg nyírfacukor
10 dkg natúr joghurt
2 ek víz
4 dkg Bálint Csemege ? fagyasztva szárított vadcseresznye
7 tojás fehérje
csipet só

Díszítéshez:
10 dkg étcsokoládé
1 dkg vadcseresznye
1 ek durvára darált mandula

elkészítés:

  1. A liszteket elvegyítjük a kókuszreszelékkel és a sütõporral.
  2. A vajat habosra kavarjuk a cukorral, hozzáadjuk a joghurtot, a vizet és a szárított gyümölcsöt, majd apránként elkeverjük a sütõporos lisztkeverékkel.
  3. A tojásfehérjét a sóval kemény habbá verjük és óvatosan a joghurtos masszához forgatjuk. Amíg a sütõ bemelegszik, hagyjuk, hogy a vadcseresznye megszívja magát nedvességgel.
  4. Egy tepsit kivajazunk-kilisztezünk, belesimítjuk a tésztát, és elõmelegített sütõben megsütjük (tûpróbázzuk).
  5. A tésztát a tepsiben rácsra tesszük, kihûtjük, majd kocka alakúra felszeleteljük. A mandulát durvára törjük és száraz serpenyõben megpirítjuk.
  6. A csokit gõz fölött megolvasztjuk, minden sütikocka közepére teszünk belõle 1 teáskanálnyit, majd megszórjuk szárított vadcseresznyével és mandulával.

sütési hõfok: 170°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idõ: kb. 35 perc



























A recept megtalálható a Bálint Csemege nyári receptfüzetében.






Folytats a blogon ... suniskanal.blogspot.com/2014/07/vadcs...

sponsored links

Keres?s