Vadas mártás (fácánhoz vagy fogolyhoz)
sponsored links
Ezt a mártást fácán vagy fogoly pecsenyéhez ajánlja Magyar Elek Az inyesmester szakácskönyve (1970) címû könyvében. Felhasználjuk hozzá a húsból kisült zsírt (ami sütés közben a hús alatt összegyûl).
Hozzávalók:
- 1 dl húszsír
- 2 ek cukor
- víz
- 5-6 ek tejföl
- 1 ek liszt
- 1-2 ek vörösbor
Elkészítés:
- Egy serpenyõben 2 kanál cukrot kis vízzel karamellizálunk. Hozzáadjuk a húszsír felét, alaposan elkeverjük, amíg homogén nem lesz.
- 2-3 kanál tejfölt kikavarunk, hozzáadjuk a húszsír másik felét, jól összedolgozzuk, majd ezt a keveréket is a serpenyõbe öntjük.
- 1 csapott ek liszt és 2-3 ek tejföl keverékével behabarjuk a mártásunkat, majd folyamatos kavarás mellett addig fõzzük tovább, míg besûrûsödik.
- 1-2 ek vörösborral ízesítjük.
Megjegyzések, tapasztalatok:
- A húszsír valószínûleg elég fûszeres, de ha mégsem, akkor a mártást szükség esetén fûszerezzük.
- Az említett szakácskönyvben szereplõ receptben nem volt liszt, mi annyit módosítottunk, hogy behabartuk, így egy krémes, sûrûbb mártás lett az eredmény.
- Az eredeti is nagyon ízletes, de hígabb állagú.
- Az említett szakácskönyvben szereplõ receptben nem volt liszt, mi annyit módosítottunk, hogy behabartuk, így egy krémes, sûrûbb mártás lett az eredmény.
- Az eredeti is nagyon ízletes, de hígabb állagú.