Vadas marhasült
sponsored links
A finom ételekhez idõ kell. Így van az igazi vadas esetében is. Ehhez az elõkészületek 2-3 napot is igénybe vesznek. Természetesen ha nem marhahússal dolgozunk (én készítettem már csirkébõl is) akkor nem kell ennyi idõre bepácolni a húst.
Egy valamire érdemes még figyelni. A pác hõmérséklete attól függõen hogy a vadast télen vagy nyáron készítjük el változó. Nyáron megvárom míg az kihûl - így hidegen, télen viszont melegen öntöm a húsra.
Hozzávalók: 1 fehérpecsenye (súlyt nem tudok mondani, nagyjából 1 kg-os lehetett), készíthetõ még felsálból, hátszínbõl vagy bélszínbõl is. 10 dkg füstölt szalonna, zsír, 2 ek liszt, 2 dl tejföl, barna cukor, só, bors, mustár
A pácléhez: 2-3 sárgarépa, 2 fehérrépa, kis darab zeller, 1 nagy fej vöröshagyma, babérlevél, borókabogyó, ecet, só
Elsõként a páclevet készítjük el. Ehhez kb. 1 liter vízbe feltesszük fõzni a karikázott zöldségeket, hagymát. A vízhez adunk néhány szem fekete borsot illetve sót. Addig kell fõzni, amíg a zöldség félpuhára fõ. Mehet hozzá 2-3 ek ecet. Eközben elõkészítjük a húst, méghozzá úgy, hogy megtisztítjuk a hártyáitól. Erre öntjük a páclevet. Én most melegen öntöttem rá. 2-3 napra hideg helyre teszem letakarva. Idõnként ne felejtsük el forgatni. A húst ezután megspékeljük a szalonnával, megkenjük zsírral és a sütõben félig megsütjük. Idõként nem árt forgatni, hogy mindegyik oldala szépen átsüljön. Ezután hozzáadjuk a zöldségeket illetve némi páclevet is. Lefedve tovább sütjük, míg egészen meg nem puhul. Ha kész, a húst kivesszük és rögtön becsomagoljuk alufóliába - én még konyharuhával is betakargattam. A tepsiben visszamaradt lepirult zöldségeket 2 evõkanál liszttel összekeverve kicsit átsütjük, majd hozzáadjuk a megmaradt páclevet és a mártás néhány percig fõzzük. Most már lehet ízesíteni is tetszés szerint mustárral, sóval, borssal, ecettel végül a tejföllel. A mártásban lévõ megpuhult zöldségeket villával is áttörhetjük, de ha sima mártást szeretnénk, érdemes kicsit átturmixolni.
Már csak a húst kell szeletelni mártással nyakon önteni végül csõtésztával vagy zsemlegombóccal tálalni.