Vad levélzöldségekkel, túróval töltött rétestorta, vadzöldekkel kevert, hideg, tejfölös mártogatóval
sponsored links
Gyors és egyszerû étel, persze kész rétestésztát használtam. A töltelékbe használhatók az éppen rendelkezésre álló levélzöldségek vagy azok keveréke. A mártogatóba szintén vad levélzöldségeket kevertem.
Apróra vágott vad levélzöldségeket, túrót és tojást kevertem össze (500 g "gurulós" túró + 2 felvert tojás és kb. három csésze zöldség), fûszereztem sóval, borssal, és ezzel a keverékkel töltöttem meg egy réteslapokkal kibélelt tortaformát. A lapokat egyenként raktam a formába, és rétegelek közé egy-egy kanál olvasztott vajat locsoltam, és kb. egy-egy fél kanál lágy zabpelyhet szórtam. Egy ek zabpelyhet szórtam a töltelék alá is. Majd a réteslapok kilógó részét ráhajtogattam a töltelék tetejére, egy-két kanál olvasztott vajjal azt is meglocsoltam, majd két egész réteslappal befedtem, hogy felülrõl is szépen mutasson. A töltelék közé nem kell réteslap réteg. A tölteléket lehet picit turbózni sült sonka vagy kolozsvári szalonna kockákkal.
A mártogató alapja tejföl majonézzel, sóval, borssal, fokhagymával, esetleg pici édesítéssel ízesítve, ebbe az alapba botmixerrel vad levélzöldségeket kevertem vegyesen. Ízlés dolga, hogy mennyit, én elég sokat. Ha medvehagyma is kerül bele, akkor a fokhagyma kihagyható. Ha sok csalánt használok akkor a jobb ízek elérésért az itt leírt módon elõkészítem azt felhasználás elõtt.
Vad levélzöldségek a töltelékbe és a mártogatóba (lehetnek), én leginkább ezeket használom: csalán, podagrafû, medvehagyma (tavasszal), komlóhajtás (tavasszal), kövér porcsin (nyáron), fehér libatop (nyáron), kisebb mennyiségben egyéb: pitypang levél, tyúkhúr, salátaboglárka (tavasszal), csabaíre vérfû, disznóperéj (nyáron), hagymaszagú kányazsombor (tavasszal és õsszel) de kiegészíthetõ kerti spenóttal is.
Ui.: a fotón látható tavasszal készült