Utazzunk - Görög konyha
sponsored links
Görögország a földrészek (Európa, Ázsia és Afrika) találkozási pontjában fekszik, Európa egyik leglátogatottabb országa, egyaránt megtalálható a Balkán, a Közel-Kelet és a Mediterránium hatása. A kontinentális Görögország keleti és déli partjait az Égei-tenger, míg a nyugati partjait a Jón-tenger öleli. Mindkettõ a Földközi-tenger keleti medencéjének része, melyet ezernyi szigettel tarkított a természet. A több ezer sziget közül napjainkban körülbelül száznak van állandó lakosa, ráadásul néhány, egymástól csak látótávolságra lévõ szigetnek gyökeresen eltérõ a múltja.
A görögök hagyományosan szeretnek a helyi kis éttermekben étkezni, minden családnak van kedvenc törzshelye, ahol nem a külsõség a fõ szempont, hanem az, hogy jól fõznek-e. A görög étkezési szokásokban klasszikusan a reggeli a legkevésbé hangsúlyos, bõségesen ebédelnek és hosszan, sokszor éjszakába nyúlóan vacsoráznak. Ezen alkalmak a nagy családi együttlétek, beszélgetések színtere is.
A kontinentális Görögországnak, valamint minden szigetcsoportnak van földrajzi és történelmi sajátosságának megfelelõ specialitása. Rengeteg zöldség, gyümölcs, babféle, hegyi fûféle, gabona és egyéb növény (pl. olíva) termesztésének lehetõségét kihasználva, gyakorlatilag ezekre alapozva jött létre, így a görög konyha nagyon változatos és egészséges alapokat kapott. Emellett a görögök, tengeri nép lévén már az ókorban is fogyasztották a tenger gazdag kincseit, rengeteg halat és tengeri állatot esznek.
Talán az egyik leginkább összetett konyha itt Európában, hiszen az európai, az afrikai-arab és a kis-ázsiai konyhamûvészet egységet alkot a mai görög konyhában.
Itthon a legismertebb néhány étel a gyros, a tzatziki, a muszaka, a szuvlaki, illetve elterjedt a fehér kecske- juh- és tehéntejbõl készített sajt a feta, ami alapja a világszerte görög salátaként ismert vegyes zöldség ...
A görögök hagyományosan szeretnek a helyi kis éttermekben étkezni, minden családnak van kedvenc törzshelye, ahol nem a külsõség a fõ szempont, hanem az, hogy jól fõznek-e. A görög étkezési szokásokban klasszikusan a reggeli a legkevésbé hangsúlyos, bõségesen ebédelnek és hosszan, sokszor éjszakába nyúlóan vacsoráznak. Ezen alkalmak a nagy családi együttlétek, beszélgetések színtere is.
A kontinentális Görögországnak, valamint minden szigetcsoportnak van földrajzi és történelmi sajátosságának megfelelõ specialitása. Rengeteg zöldség, gyümölcs, babféle, hegyi fûféle, gabona és egyéb növény (pl. olíva) termesztésének lehetõségét kihasználva, gyakorlatilag ezekre alapozva jött létre, így a görög konyha nagyon változatos és egészséges alapokat kapott. Emellett a görögök, tengeri nép lévén már az ókorban is fogyasztották a tenger gazdag kincseit, rengeteg halat és tengeri állatot esznek.
Talán az egyik leginkább összetett konyha itt Európában, hiszen az európai, az afrikai-arab és a kis-ázsiai konyhamûvészet egységet alkot a mai görög konyhában.
Itthon a legismertebb néhány étel a gyros, a tzatziki, a muszaka, a szuvlaki, illetve elterjedt a fehér kecske- juh- és tehéntejbõl készített sajt a feta, ami alapja a világszerte görög salátaként ismert vegyes zöldség ...