Uborkás fûszeres cottage cheese
sponsored links
Se nem túró, se nem sajt! Ez a cottage cheese, aminek nincs is magyar elnevezése. Talán a "szemcsés sajt" a legmegfeleselõbb.
Reggelire vagy könnyû vacsorára a reszelt uborkával és mentával és egyéb zöldfûszerekkel elkeverve, üdítõen eltelít és nem hizlal.
Sportolók és diétázók számára ideális alap étel, mert rendkívül jó felszívódás fehérjét tartalmaz magas tejsavó tartalma miatt. Mindezek mellett nagyon kevés zsír - és szénhidráttartalommal rendelkezik.
Számos zöldséggel elkeverve jól variálható. Szoktam bele uborkát vagy hónapos retket reszelni. Grill húsok mellé köretnek, vagy fõtt krumpliba tölteléknek is ajánlom.
Világoszöld uborkás krémhez fekete, piros és sárga koktél paradicsomokat ettem.
A cottage cheese a sajtokhoz hasonlóan az enzimeknek köszönhetõen a tej pépesített, megalvadt formája. Míg más sajtokat szûrnek, préselnek és érlelnek, addig a cottage cheese-t csak szûrik és mossák. Sajnos a kalcium nagy részét is kimossák a tejsavóval együtt, de a kazein sértetlen marad cottage cheese nagyszerû kazein forrás, ami egy lassú felszívódású fehérje fajta. Gátolja a katabolizmust, vagyis izomlebontást étkezések között és éjszaka. Ezért például tanácsos este, vagy ha éjszaka felébredsz, inkább egy csésze cottage cheese-t elfogyasztani. Magas a glutamin tartalma is, ami növeli a növekedési hormon szintet.
Hozzávalók 1 személyre
100 g Cottage cheese
60 g kígyóuborka
1 kk szárított menta
1 kk kakukkfû ...