Tükör keksz, vagyis spekuloos, spekulaas, spekulatius
sponsored links
Ezt a finom, fûszeres kekszet karácsony elõtt zsinórban kétszer is elkészítettem annyira megszerettük, akkor azonban sehogy sem jutott idõ arra, hogy közkincsé tegyem :-)
Épp kapóra jött, hogy a karácsonyra kapott, angyalkás kiszúrót is szerettem volna kipróbálni, így eldöntöttem, hogy miért is ne lehetne angyalkás, karácsonyra emlékeztetõ fûszerezésû keksz januárban.
Érdemes ennél a keksznél valamilyen erõs, jellegzetes ízû, természetes édesítõt használni, nálam most kókusz cukor és juharszirup keverék lett a nyerõ, mivel a kókusz cukor karamellás-törökmézes íze és a juharszirup diós íze mennyei kiegészítést adott a fûszereknek.
Más (lehetõleg természetes, nem finomított) cukorral is készíthetõ, a fûszerezés miatt mindenképp finom lesz :-)
Érdemes ennél a keksznél valamilyen erõs, jellegzetes ízû, természetes édesítõt használni, nálam most kókusz cukor és juharszirup keverék lett a nyerõ, mivel a kókusz cukor karamellás-törökmézes íze és a juharszirup diós íze mennyei kiegészítést adott a fûszereknek.
Más (lehetõleg természetes, nem finomított) cukorral is készíthetõ, a fûszerezés miatt mindenképp finom lesz :-)
A tükör keksz jellemzõen holland, belga, észak-francia területeken Szent Miklós ünnepére készített vékony, ropogós keksz, felületén domború kép látható, melyet ütõfa segítségével formáznak a tésztára. Feltételezések szerint a keksz neve innen ered, hiszen az ütõfába faragott motívum a kekszen megformázott minta tükörképe.
TÜKÖR KEKSZ 25-30 db (egészségesebb összetevõk)
25 dkg liszt (teljes kiõrlésû gabonából)
10 dkg olvadt vaj
15 dkg cukor (természetes, nem finomított)
(nálam 7,5 dkg juharszirup + 7,5 dkg kókusz cukor)
1 db tojás
1 mokkáskanál õrölt fahéj
1 mokkáskanál õrölt szegfûszeg ...