Tüdõs spagetti
sponsored links
?Mivel én húst hónapszámra nem vehetek magamnak, a vasárnapi ebédem fénypontja a körömpörkölt. (...) Ezt eszem egyik vasárnap, a következõn tüdõs spagettivel lepem meg magamat. (...) Paradicsommártással, de uborkasalátával is tûrhetõ étel. S fõleg laktató. A nyomorult fogyasztónak van egy olyan illúziója: húst ettem.?
Ezt írja Piros hús, fehér hús címû novellájában Tóth Mária, az aradi születésû írónõ. A novellájában megemlített vagy leírt receptek képet adnak arról, hogyan étkez(het)ett egy nyugdíjas özvegy értelmiségi a forradalom utáni Románia fõvárosában. Ajánlom szeretettel a teljes novelláskötetet elolvasásra: Még a fákat is lelõtték, Dacia Könyvkiadó, Kolozsvár, 1998.
A tüdõs spagetti receptjét pontos adagokkal írta le az írónõ, aszerint készítettem én is.
Tüdõs spagetti
Hozzávalók 2 személyre: 50 dkg sertéstüdõ, 20 dkg spagetti, 1 vöröshagyma, 2 cikk fokhagyma, 2 tojás, 1 csokor petrezselyemzöld, 5 evõkanál olaj, só, bors, zsiradék, zsemlemorzsa.
Elkészítése: A tüdõt sós vízben megfõzzük, majd hagyjuk kihûlni, és ledaráljuk. A spagettit sós vízben kifõzzük, majd leszûrjük. A tüdõt összekeverjük a spagettivel, hozzáadjuk a lereszelt hagymát, a zúzott fokhagymát, a tojássárgáját meg az olajat, sózzuk-borsozzuk, és összekavarjuk. Ezután beleforgatjuk a habbá vert tojásfehérjét, és zsiradékkal megkent, morzsával megszórt hõálló edénybe simítjuk. 180 fokos sütõben 20 perc alatt összesütjük. Paradicsommártással vagy uborkasalátával kínáljuk.
Megjegyzés: A receptet teljesen a leírás szerint készítettem, és ízre nagyon finom, de állagra kissé száraz lett. 2 tojás helyett 4-et használva sokat javulna az állaga, vagy 1-2 evõkanálnyi tejfölt, netán besamelt is el lehetne simítani a tetején. Illetve, természetesen sajttal is meg lehetne szórni. Tüdõ helyett darált hússal is elkészíthetõ.