Tûzdelt vadnyúlgerinc zöldségmártással és polenta csíkokkal
sponsored links
Volt egy gyönyörû vadnyúlgerinc a fagyasztónkban, amibõl egy nagyon könnyed kis ebédet terveztem. Nem fine dining fogást szerettem volna az asztalon látni, de azt sem szerettem volna, hogy egy sima raguban tûnjön el ez szép és nemes hús. Nem bántam meg a választásomat, egy igazán könnyû és finom ebéd lett a végeredmény.
Hozzávalók a nyúlhoz és a mártáshoz:
- 4 szál sárgarépa
- 2 szál újhagyma
- 4-5 gerezd fokhagyma
- szalonna és fokhagyma a tûzdeléshez
- 1,5 dl rozé
- 1/2-1 dl víz
- 1 ek vad fûszerkeverék ( Fûszerész ) - kakukkfû, bors, gyömbér, szegfûszeg, borókabogyó, tárkony, fahéj, koriander, babérlevél
- 1 ek liszt
- 1/2 ek petrezselyem zöld
- 1/2 ek bazsalikom
- só és bors
A nyúlgerincet már elõzõ nap kivettem a fagyasztóból, majd hagytam, hogy szépen lassan kiolvadjon. Gondolkodtam, hogy készítsek-e egy zöldséges, vizes pácot - de a végén letettem róla, mert úgy gondoltam, hogy minek. Minek, mert úgyis megtûzdelem szalonnával és fokhagymával, majd a zöldségek úgyis átjárják a húst - úgyhogy nem pácoltam, hanem tûzdeltem és pároltam.
Tehát elsõ lépésként lehártyázom a gerincet, amihez egy éles és vékony pengéjû késre van szükség. Ezt követõen szalonnát csíkozok illetve fokhagymákból is csíkokat szeletelek, majd a gerinc mellett szépen megtûzdelem a nyúlhúst. Felváltva dolgozok, tehát egy szalonna, majd egy fokhagyma csík következik. Csíkozok még szalonnát, amiket egy serpenyõbe dobok, majd a gerincet ezen a szalonnás, zsíros alapon elõsütöm.
A répákat és az újhagymákat felkarikázom, felkockázom, a fokhagyma gerezdeket a kés pengéjével kicsit megtöröm, majd a serpenyõben a nyúlhús mellett "megágyazok" velük. A húst sózom és borsozom, öntök egy kevés rozét a zöldség alapra, majd fedõ alatt egy órán át pároljuk az egészet.
Persze menet közben egyszer-egyszer megforgatom a húst, átkavargatom a zöldségeket, meg megszórom az egészet a fûszerekkel. Ha igényli a párolás, akkor még egy kis vizet is öntök a serpenyõbe - de erre nem tudok konkrét mértéket írni, majd látod, ha szükség van rá.
Az egy óra letelte után megnézzük, hogy lágy és puha-e a hús - ha nem, akkor még 15-20 percre visszatesszük a tûzre. Ha puha, akkor a gerincet pihentetjük, a zöldségeket pedig kevés liszttel összedolgozzuk, összerottyantjuk. Ezt követõen botmixerrel simára dolgozzuk, majd szûrõn átszûrjük.
Míg a hús párolódik, addig készítünk egy polenta köretet, aminek az összetevõit egy korábbi posztomban olvashatjátok. A polentát egy pizza sütõlapra öntöm, majd hagyom kihûlni. Amikor már szeletelhetõ, akkor felcsíkozom, majd serpenyõben kicsit átmelegítem.
Tálaláskor a gerincrõl szépen lefejem a húst, amit gyönyörûen felszeletelek, gyakorlatilag kis tallérokra vágom õket.
Iratkozz fel, hogy mindig értesülhess a legfrissebb videókról: