Túróval (is) töltött zsömle.
sponsored links
Volt itthon pár darab tegnapelõtti zsömle. Még tegnap kitaláltuk a heti bevásárláskor, hogy túróval töltött zsömle lesz belõlük, de azt csak közben gondoltam ki, hogy szeder is kerül bele a túróv mellett, azt meg csak a végére, hogy szeder öntet is kerül mellé.
Hozzávalók:
- 6 db nem teljesen friss zsömle
- 0,5 kg túró
- 2 dl joghurt
- 2 dl tejföl
- 3-4 db tojás
- 5-6 evõkanál kristálycukor
- 1 evõkanál vaníliás porcukor
- 4 dl-nyi tej
- õrölt vanília (vaníliás cukor)
- reszelt citromhéj
- citromfû (persze, nélküle is jó)
- 2 evõkanálnyi vaj
- 1 üveg szeder befõtt (bármilyen befõtt, vagy nyers gyümölcs)
- pár dkg vagdalt mandula
A zsömlék tetejét levágtam, a belét kikapartam, elmorzsoltam.
A túrót összetörtem, elkevertem az õrölt vaníliával, reszelt citromhéjjal, a kristálycukorral, tojásokkal, joghurttal, tejföllel, végül közé kevertem az elmorzsolt zsemle belsõt is, és az apróra vagdalt citromfüvet is.
Egy magas falú, a zsömléknél alig nagyobb átmérõjû tálban elkevertem a porcukrot és a tejet, majd belemártogattam a kivájt zsemléket. Épp, hogy csak megmerítettem a tejben, hogy túlságosan ne ázzon el.
Egy kivajazott tûzálló tepsibe szép sorban elrendezgettem a zsömléket, az üregekket félig megtöltöttem a túrós töltelékkel. 2 evõkanálnyi szedret ráhalmoztam, mejd befedtem a maradék töltelékkel. Ezután a "kalapokat" is belemártottam a tejbe, befedtem velük a zsömléket, kentem mindegyikre egy pici vajat, és megszórtam vagdalt mandulával.
180 fokon sütöttem kb. 30 percig, amíg ropogós lett a teteje. Ekkor leszedtem mindegyik kalapot egy tányérra és a tölteléket is megpirítottam pár perc alatt. Újra befedtem, és még picit visszadugtam a sütõbe, nehogy elmúljon a teteje ropogóssága.
Amíg sült,
- 2 dl joghurtot
- 2 dl tejfölt
- 5 evõkanál szederlekvár
- kevés kompótlé
Ez már evés közbeni, tocsogós |