Túrótorta

2014-06-24

sponsored links

Valahogy az elejétõl fogva jó érzésem volt ezzel a tortával kapcsolatban. Volt valami belsõ ?kényszer?, hogy ezt meg kell próbálnom. Vasárnapra készítettem a családi ebédhez, de Eszter útmutatása szerint jártam el, és már szombaton megsütöttem, hogy jól behûljön. Már szombat este alig vártam, hogy vasárnap legyen és túl legyünk az ebéden. Túl is lettünk. Pihegés, kávézás és egy váratlanul elõkapott nagy adag tiramisu. Anyukám tiramisuja mindenkor elsõbbséget élvez, szóval a túrótortára még várni kellett. De ami késik, nem múlik: sor került a tortára is. És sejtésem beigazolódott, eszméletlen jó. Amilyen egyszerû, annyira finom. Recept (amin csak egy picit változtattam) a Fûszer és Lélek blogról, ezúton is örök hála. És halkan jegyzem meg, hogy ez csak fél adag, de nyolc bõséges szelet jut a szerencséseknek.
Hozzávalók:
125 g puha vaj
100 g cukor
4 db tojás
? kisebb narancs héja és leve
500 g túró
50 g keményítõ
1 rúd vanília kikapart magja
10 dkg mazsola és/vagy aszalt áfonya (én vegyesen tettem bele)
kevés vaj és keményítõ a forma kikenéséhez.
A sütõt elõmelegítettem 160 °C-ra. Egy 18 cm-es, magas falú tortaformát kikentem vajjal és beszórtam keményítõvel. Ebben a formában több mint egy órát sült, szóval érdemesebb egy nagyobb átmérõjû kerek formát választani, vagy rendes tepsiben sütni.
A vajat a cukorral habosra kevertem, majd egy csipet keményítõvel (hogy ne váljon külön a vaj, amikor beleütöm a tojásokat) egyenként belekevertem a tojásokat is. Ezután beletettem a narancs reszelt héját, kifacsart levét, és a túrót. Rögös túrót használtam, amit nem törtem át elõtte, úgyhogy utólag turmixoltam krémesebbre, levegõsebbre a botmixerrel. Végül beletettem a mazsolát és az áfonyát is és az egészet alaposan összekevertem, formába öntöttem és aranybarnára sütöttem.

Nagyon oda vagyok érte. Édes, vaníliás, narancsos édesség, tészta nélkül, liszt nélkül.

Folytats a blogon ... kataspajza.blogspot.com/2014/06/turot...

sponsored links

Keres?s