Túróslepény, medvehagymás kalács thang zonggal
sponsored links
Kapros túróslepény és medvehagymás kalács(thang zong) |
Nálam most éli reneszánszát a thang zong kelt tészta készítõ technika, így a hétvégére is azt terveztem. Sarokkonyha csokis kalácsát választottam. Éppen kimértem a tészta hozzávalóit, amikor a konyhába tévedt életem párja, és érdeklõdött, mit akarok sütni?
Szinte ingerülten mondta, hogy mindig édeset sütök, pedig õ szívesebben enne valami sós kalácsot, vagy kapros túróslepényt!
No, akkor az lesz!Mivel a tészta hozzávalóit kimértem, de még nem tettem bele a kenyérsütõ üstjébe, annyit változtattam, hogy kevesebb cukrot használtam a tésztához.
Ahogy nálam készült:Tészta hozzávalói:
70 deka liszt
4 deka tejpor
1 ek cukor
fél tk só
3 tojássárgája
2,3 deci tej
4 deka friss élesztõ
5 deka olvasztott vaj
Elõször a thang zongot készítettem el, mégpedig úgy, hogy a hozzá való lisztet elvettem a már kimért 70 dekából.
Thang zong:
50 gramm liszt
2,5 deci víz
Kis lábosban csomómentesre kevertem a lisztet a vízzel, majd néhány perc alatt olyan sûrûre fõztem, hogy a kanál nyoma meglátszott a lábos alján. Szobahõmérsékletûre hûtöttem.
A kenyérsütõ üstjébe beleöntöttem a tejet, rá a tojássárgákat, cukrot, sót, thang zongot, a tejporral elkevert lisztet, tetejére rámorzsoltam az élesztõt és a dagasztó-kelesztõ programra kapcsoltam.
Az olvasztott vajat a sípszó után tettem hozzá. Húsz perccel a program lejárta elõtt kivettem a tésztát, mert kifutott volna.
A túrós töltelékhez csak belekevertem egy nagy pohár 20%-os tejfölt a fél kiló félzsíros túróba, sóztam és mirelit kaporral ízesítettem. Nem mindig azonos módon csinálom a túrótölteléket, már van a blogon két Túróslepény, ahol kicsit más az összetétel, bár az is mindkettõ sós.
A medvehagymás töltelékhez egy kisebb csokor medvehagymát apróra összevágtam. Öt dekányi lágy vajjal meg 3 kisebb lereszelt fõtt krumplival összekevertem, sóztam borsoztam ízlés szerint.
A megkelt tészta nagyon könnyû, finom lágy volt. Egy 20x30-as tepsiben sült a túrós lepény, a nagy gáztepsiben pedig a a kalács. A kinyújtott tésztára rákentem a tölteléket, feltekertem, kívülrõl tojással lekentem. Újabb kelesztés után jó forró sütõben kisütöttem. Az én sütõmben 220 fokon alsó-felsõ lángon 40-40 perc alatt sültek meg.
Nagy sikere volt a túrós lepénynek és a medvehagymás kalácsnak is minden családtagnál - tényleg sósra volt már mindenki "kiéhezve".
Azért a HajniZoli féle csokis kalácsról se tettem le, majd egy másik alkalommal azt is elkészítem.
Köszönöm a thang zong receptet! Tényleg nagyon feljavítható vele a kelt tészták állaga. És a thang zong elõre is elkészíthetõ, hûtõben tartva 3 napig eltartható.
A kisült kalácsokból pedig tettem félre, hogy néhány napos korában is megízlelhessem. Ma reggelire fogyasztottam el, és bátran mondhatom, hogy olyan "friss" volt, mint az elsõ napon.
A kisült kalácsokból pedig tettem félre, hogy néhány napos korában is megízlelhessem. Ma reggelire fogyasztottam el, és bátran mondhatom, hogy olyan "friss" volt, mint az elsõ napon.