Túrós-õszibarackos sütemény
sponsored links
Ahogy egy korábbi bejegyzésben konyhám lényegét, mottóját, röviden összefoglalva, már említettem - "sütemény alkalmakkor", - nem túl gyakran sütök süteményt, tortát. A desszert, nálam inkább hab, mousse, puding, tiramisu, fagylalt vagy jégkása, sült datolya, õszibarack, alma, grillezett füge, különleges, vagy rakott palacsinta esetleg sütés nélküli desszert. Ha pedig mégis, akkor is inkább az egyszerûbb, gyümölcsös tortákat, sütiket részesítem elõnyben, mint banánkenyér, a gyümölcsös túrótorta, a narancsos mascarpone torta, az õszibarackos Torta della Nonna, a habos cseresznye - vagy almatorta, a mandulás körtetorta, a francia Tarte Tatin, az epres-kivis Pavlova, vagy az almás-pudingos, úgynevezett fordított almás.
Utóbbi idõben sokat hallok barátoktól, rokonoktól (mivel tudják, hogy az egyszerû, gyorsan elkészíthetõ dolgokat részesítem elõnyben), egy végtelenül egyszerûen elkészíthetõ desszertrõl, az úgynevezett lusta asszony rétesérõl vagy bélesérõl. Utánanéztem a világhálón is, tényleg igen népszerû. De analizáló alkatként, utánaolvasva, mi a rétes, mi a béles, már a recept neve is "gondot okozott". Mert ez szerintem se nem béles, se nem rétes, hacsak azért nem, mert bélelve, töltve van, de semmiképp sem rétes. Ami a lusta asszonyt illeti, szerintem, a már minden konyhában megtalálható háztartási gépekkel nem tart tovább egy piskóta, vagy egy linzer tészta elkészítése sem. A névadáson túl a recept jónak tûnt, eldöntöttem, hogy el is készítem, de, ha már ez olyan "bedobálós", akkor, dobjunk bele valami gyümölcsöt is. Most a választásom az õszibarackra esett, de eldöntöttem, hogy legközelebb körtével is megpróbálom.
Hozzávalók: 250 g rétesliszt, 150 g porcukor, 3 tojás, 500 g ...