Túrós Zserbó
sponsored links
Hozzávalók a tésztához :
25 dkg ráma
60 dkg liszt
10 dkg cukor
2 db tojássárgája
3 evk. tejföl
2 dkg friss élesztõ + 2 evk. tej + 1 kiskanál cukor
Hozzávalók a töltelékhez :
Diós töltelékhez :
10 dkg sárgabaracklekvár, a lap lekenéséhez
18 dkg darált dió
10 dkg porcukor
Túrós töltelékhez :
10 dkg sárgabaracklekvár, a lap kenéséhez
2 evk. puha vaj
50 dkg túró
1 db tojás
2 evk citromlé
Bevonathoz :
20 dkg fehér csokoládé
5 dkg étcsokoládé
Elkészítése :
Olvasszuk fel a rámát és keverjük bele a cukrot és a tojássárgáját.
Az élesztõt keverjük össze a cukorral és a tejjel.
Mérjük ki a lisztet és öntsük a közepébe az élesztõs tejet és a rámás masszát és a tejfölt, majd gyúrjuk össze.
A tésztából formáljunk egyenlõ 3 db cipót és letakarva pihentessük 30 percet.
Vegyünk elõ egy 26 x 37 x 7 cm-es magas , vagy valami hasonló méretû tepsit.
Hideg vajjal kenjük ki.
A cipókat egyenként nyújtsuk ki lisztes munkafelületen a tepsi méretére és az elsõ lapot rakjuk bele.
Sárgabaracklekvárral kenjük le egyenletesen , a diót keverjük össze a porcukorral és osszuk el szintén egyenletesen a lekvárral lekent lapon.
Erre rakjuk rá a kinyújtott második lapot, megszurkáljuk egy pár helyen villával.és lekenjük a maradék lekvárral, erre rátöltjük a túrós tölteléket, amit elõzõleg már habosra kevertünk.
Végül betakarjuk a harmadik kinyújtott lapunkkal.
A tetejét megszurkáljuk egy pár helyen villával és elõmelegített közepes hõmérsékletû sütõben addig sütjük még a zserbónk teteje szép világos barna színû lesz.
Elkészült zserbónkat kivesszük a sütõbõl és langyosra hûtjük, de nem vesszük ki a tepsibõl !
Felolvasszuk a fehér csokoládét 1 teásk. olajjal és a zserbónk tetejére öntjük egyenletesen.
Kicsit oda lehet ütögetni a pulthoz, mert így egyenletesen eloszlik csoki a süti tetején.
Felolvasszuk az étcsokoládét egy kiskanál olajjal és egy kiskanál segítségével a fehér csokira csíkokat húzunk egy kissé távol egymástól, majd egy fogpiszkáló segítségével ellentétes irányban összehúzzuk az étcsokit a fehér csokiban.
Hûtõbe rakjuk és legalább egy éjszaka állás után felszeleteljük forró ízbe mártott széles pengéjû késsel.