Túrós zebratorta
sponsored links
Ez annyira jól néz ki, hogy már régóta fent volt a kipróbálandó sütik listáján. Most kapóra jött a szülinaposok eddig elmaradt köszöntése, úgyhogy megsüthettem. Tesztelve lett kánikulára is, bírja a gyûrõdést, jól szállítható.
Szerintem baromi finom, a túrótól jó krémes és nagyon jól mutat!
Hozzávalók (22 cm-es formához):
tésztához:
24 dkg liszt
1 tk sütõpor
4 dkg cukor
10 dkg margarin
1 tojás
1 cs só
1 ek citromlé
krémhez:
50 dkg túró
1 kis pohár tejföl (175 g)
0,5 dl olaj
12 dkg cukor
2 tojás
1,5 ek citromlé
1 cs vaníliás puding (fõzõs)
2 csapott ek cukrozatlan kakaópor
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit összemorzsoljuk (legegyszerûbb késes aprítóban, én kézzel csináltam), összegyúrjuk. Ha nem állna össze, akkor kicsi citromlevet lehet még adni hozzá.
A tortaformát kivajazzuk és a tésztát belenyomkodjuk úgy, hogy legyen egy magasabb pereme is.
A tojásokat habosra keverjük a cukorral.
Mehet hozzá az olaj, pudingpor, tejföl, citromlé.
Ha csomómentes, belekeverjük a túrót is. Vagy elõtte alaposan át kell törni a túrót vagy most, utólag át lehet menni rajta botmixerrel, így szép egyenletes lesz a krémünk.
Megfelezzük, az egyik felébe beletesszük a kakaóport. Nekem az a része jóval kevésbé folyós lett, esetleg lehet még rakni hozzá 1-2 kiskanálnyi tejfölt pluszban.
A tészta közepére egy evõkanál világos krémet teszünk (ügyeljünk rá, hogy nagyjából szimmetrikusan a közepére kerüljön és kör alakú legyen a krém). Megvárjuk, míg szétfolyik, vagy az asztalhoz ütögetve segíthetünk neki, hogy gyorsabb legyen a folyamat. Ezután a világos krém közepére egy evõkanál sötét krémet teszünk, ugyanígy szép kör alakú legyen lehetõleg. Ütögetés-szétfolyás után ismét világos krém és így tovább.
Ilyen, amikor rárakjuk a következõ kanálnyi tésztát.
Ilyen, amikor ellapult, elterült a kanálnyi tészta.
Ha elfogyott a krém, mehet a 190 °C-ra elõmelegített sütõbe kb. 50 percre. Ha a közepe folyósabb lenne, akkor kicsit tovább érdemes bent tartani.
Én valamivel kisebb formában sütöttem, így maradt ki tészta és krém is, így csináltam egy kisméretû zebrapóni-tortát is, de így legalább le tudtam fotózni a belsejét is, a nagyobb a Margitszigeten került felvágásra A kicsit tészta nélkül sütöttem meg, így is összeállt a krém, de gondolom, nagyobb méretnél már nemigen lehetne mozgatni tészta nélkül.
Konyhalál Facebook oldal itt található és lájkolható
Forrás: http://csillakonyha.blogspot.hu/2011/09/turos-zebratorta.html
Hasonló bejegyzések:
A mi szalagos fánk(unk)
Szilvalekváros-libatepertõs táska
"Fekete-fehér" sütemény sütés nélkül (vagy barna-sárga?)
Konyhalál KözösKedd ? 9. palacsinta
Narancsos-diós keksz