Túrós-vörösáfonyás pite
sponsored links
A gombhoz kerestem kabátot, ugyanis volt a hûtõben fél kiló hamarosan lejáró szavatosságú túró. Kakaós tésztájú pitét sütöttem vele, ráadásul a töltelékbe került finom aszalt vörösáfonya is. Nagyon finom lett, talán elég annyit mondanom, hogy vasárnap délelõtt sütöttem és estére már morzsája sem volt. :) Tetejét a leesõ tésztadarabokból kiszúrt csillagokkal díszítettem, de Valentin-nap közeledtével el tudom képzelni szív alakú tésztadíszekkel is. Sok sikert hozzá!
Hozzávalók egy kb. 26 centi átmérõjû pitéhez:
a tésztához:
- 20 dkg finomliszt
- 7 dkg porcukor
- 2 dkg keserû kakaópor
- 14 dkg vaj
- 2 tojássárgája
a töltelékhez:
- 3 tojás
- 5 dkg vaj
- 5 dkg porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 citrom
- 50 dkg tehéntúró
- 10 dkg aszalt vörösáfonya
- A tésztához tálba szitáltam a lisztet, a porcukrot és a kakaóport, hozzádaraboltam a hideg vajat, összemorzsoltam.
- Hozzáadtam a tojássárgákat, és gyors mozdulatokkal szép, egynemû tésztává gyúrtam.
- A hûtõbe tettem, amíg elkészült a töltelék.
- Ehhez tálba tettem a vajat, az átszitált porcukor felét, a tojások sárgáját, a vaníliás cukrot és a citrom lereszelt héját, és kézi mixerrel krémesre kevertem.
- Burgonyanyomóval beletörtem a túrót, rövid ideig ezzel is kevertem.
- A tojások fehérjébõl az átszitált porcukor másik felével kemény habot vertem, ezzel lazítottam a túrós krémet.
- Végül beleforgattam az aszalt vörösáfonya szemeket is.
- A hûtõbõl kivett tésztát lisztezett felületen a piteformánál kicsit nagyobbra nyújtottam, kibéleltem vele a kivajazott, kilisztezett formát.
- A formán túllógó tésztát levágtam, összegyúrtam, újra vékonyra nyújtottam és csillagokat szúrtam ki belõle.
- A kakaós tésztára öntöttem a tölteléket, tetejét elsimítottam és kiraktam a kiszúrt tésztacsillagokkal.
- Elõmelegített, 170 fokos sütõben készre sütöttem.
- Miután kihûlt, kevés porcukorral meghintve, tortaszerûen szeletelve kínáltam.