Túrós-sajtos kocka

2017-03-06

sponsored links

Akár úgy is nevezhetjük, hogy negyed kilós pogácsa. Ugyanis a három fõ összetevõjébõl negyed-negyed kilókat kell vennünk egy adaghoz. Biztosan sokan ismeritek ezt a receptet, én is megkaptam már évekkel ezelõtt Imi unokatestvérétõl, Esztitõl. Nála többször is ettem, és úgy tûnt, elronthatatlan, mert mindig olyan finom volt, hogy alig bírtam abbahagyni az evését. Aztán amikor megtudtam, hogy mennyire egyszerû elkészíteni, jó mélyen az eszembe véstem a receptet, hogy amikor gyorsan kell csinálnom valamit, mert vendégek jönnek hozzánk, elõ tudjam szedni. És aztán évekig eszembe sem jutott :)



Múlt pénteken már nagyon hiányzott, hogy alkossak valamit a konyhában, hiszen kislányunk születése óta maximum ebédet melegíteni jártam oda. Anyuék hetekre elláttak minket kajákkal. Bár az Eszti által adott receptet már nem találtam meg, rögtönöztem.

Hozzávalók:
- 25 dkg vaj + kenéshez
- 25 dkg túró
- 25 dkg liszt
- 1 mokkáskanál só
- szóráshoz reszelt sajt (ízlés szerint füstölt is lehet)
- kenéshez 1 tojás

A lisztben elmorzsoljuk a vajat, hozzáadjuk a sót és a túrót és alaposan összedolgozzuk. Lisztezett felületen ujjnyi vastagra nyújtjuk a tésztát, olvasztott vajjal megkenjük a felületét és vastagon megszórjuk reszelt sajttal. Alulról-felülrõl, majd jobbról-balról háromba hajtjuk, ahogy a pogácsatésztát szokás és legalább egy órára hûtõbe helyezzük.

Ezután ismét ujjnyi vastagra nyújtjuk a lisztezett felületen, megkenjük felvert tojással, megszórjuk reszelt sajttal. Éles késsel kb. 2 x 2 cm-es kockákat vágunk belõle. Sütõpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk és 180 fokra elõmelegített sütõben megsütjük.



Még harmadnap is finom, puha! Feltéve, ha marad belõle addig... :)

Folytats a blogon ... kicsibors.blogspot.com/2017/03/turos-...

sponsored links

Keres?s