Túrós-rebarbarás rétes
sponsored links
Bevallom, nem vagyok rétes specialista, meg is látszik a végeredményen, amit azonban hibátlanul kompenzál az íz: édes vaníliás túró, savanykás rebarbara darabokkal. Hmmm...:) Egyszer próbálkoztam csak a házi, kézzel nyújtott rétessel, ami bizony elég csúfos véget ért. Konkrétan egy rúd sem készült el, mert a nyújtásnál már elakadt a dolog: egyszerûen nem sikerült kinyújtani, amit széthúztam nagyjából 2 másodperc alatt vissza is ugrott, mikor elkezdtem húzni a másik irányból is. Úgyhogy akkor el is dönöttem, hogy akkor errõl ennyit, ezután inkább csak bolti nyújtott tésztával készül majd a rétes. Nem teljesen olyan ugyan, de a töltelékkel fel lehet javítani, hogy igazán hasonlítson a házira:)
Hozzávalók
(2 rúdhoz)- 4 réteslap
- 25 dkg túró
- 4-5 ek. cukor ízlés szerint
- 1 tojás sárgája
- 1 púpos ek. búzadara
- fél csomag bourbon vanília
- 1 pohár tejföl
- 2 dkg olvasztott vaj a kenéshez
- 25 dkg rebarbara
- 4 dkg cukor
- fél csomag bourbon vaníliás cukor
Elkészítés
- Elõször elkészítjük a rebarbara kompótot: a rebarbarát megtiszítjuk és a külsõ héjat lehámozzuk egy éles késsel.
- Felkockázzuk, megszórjuk a cukorral és a vaníliás cukorral és egy hõálló tálba tesszük.
- Alufóliával letakarjuk és 180 fokra elõmelegített sütõbe toljuk, ahol 30 perc alatt megpuhul.
- A töltelékhez a túrót összekeverjük a cukorral, a tojás sárgával és a darával, majd hozzáadjuk a vaníliás cukrot is.
- Egy tésztalapot megnedvesített konyharuhára helyezünk, megkenjük az olvasztott vajjal, majd ráhelyezünk még egy lapot.
- Foltokban rákanalazzuk a túrót, megszórjuk rebarbara kockákkal és kanalazunk rá a tejfölbõl is. A tészta széleit felhajtjuk, hogy majd ne folyjon ki a töltelék.
- A tésztát a nedves konyharuha segítségével feltekerjük.
- Óvatosan átemeljük a ruha segítségével a papírral bélelt sütõlapra.
- A tetejét megkenjük olvasztott vajjal, majd 170 fokra elõmelegített sütõbe toljuk, ahol kb 20-25 perc alatt szép pirosra sül.