Túrós-póréhagymás palacsintatorta póréhagymacsírával
sponsored links
Nagyon ritkán sütök palacsintát, pedig szeretem. A sósakat különösen. :) Most megint kedvet kaptam hozzá. A túró ezúttal nem édesen, hanem sósan került bele, kiegészülve a hõn szeretett húsos szalonnával és póréhagymával. Nekem annyira ízlett, hogy rögtön elõlépett kedvenc palacsintává, és bár a póréhagymacsíra is belopta magát a szívembe, azzal sajnos csínján kell bánnom.
Szinte teljesen egyedül ettem meg, aminek örültem, mert simán el tudtam volna rajta élni egy hétig is. Egyébként csak 3 napig tartott. :D
Hozzávalók 22-24 cm-es sütõtálhoz:
Palacsintához:
30 dkg finomliszt
4 tojás
5 dl tej
1 dl tejszín
1 dl víz
2 ek. olívaolaj
1 mk. só
1 csipet cukor
kókuszolaj a sütéshez
Töltelékhez:
60 dkg túró
15 dkg mascarpone
1 tojássárgája
1 szál póréhagyma
20 dkg kockázott, füstölt császárszalonna
1,5 dl zöldség alaplé vagy húsleves
õrölt fehér bors
1 tk. só
Továbbá:
1 kis tojás sárgája
4 dkg tejföl
5 dkg reszelt parmezán sajt
személyenként 1 kis marék póréhagymacsíra
elkészítés:
- A palacsintatésztához a sóval, cukorral ízesített tojásokat kézi habverõvel felverjük, majd apránként csomómentesre keverjük benne a lisztet, valamint a tejszínnel, vízzel vegyített tejet. 1 órát pihentetjük, majd enyhén kiolajozott serpenyõben egymás után kisütjük a palacsintákat (16 darab lesz). Félretesszük.
- A töltelékhez a szalonna zsírját kisütjük, majd kiszedjük a zsírból, és félretesszük. A megtisztított, felaprított póréhagymát megdinszteljük a visszamaradt szalonnazsíron, közben sóval, borssal ízesítjük.
- Felöntjük az alaplével, és addig pároljuk, amíg a levét teljesen el nem fövi. Kihûtjük.
- A túrót alaposan elkeverjük a mascarponéval, a póréval, a sült szalonnával, és ha szükséges, sóval, borssal utánaízesítjük.
- Egy palacsintát a vékonyan kiolajozott, kerek sütõtálba fektetünk, megkenjük egy adag túrós töltelékkel, és ráhelyezünk egy másik palacsintát. Így járunk el addig, amíg el nem fogynak a hozzávalók.
- A tetejét megkenjük tojássárgájával elkevert tejföllel, és elõmelegített sütõben készre sütjük. Félidõben rászórjuk a sajtot, és ráolvasztjuk. Kicsit hûlni hagyjuk, majd cikkekre vágjuk, és a csírával megszórva tálaljuk.
sütési hõfok: 200°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idõ: kb. 30 perc
Tipp:
Az ételt egyszerûbben is elkészíthetjük: a kisült palacsinták egyik felét megkenjük a töltelékkel, megszórjuk reszelt sajttal, háromszög alakúra hajtjuk, és a csírával megszórva rögtön tálaljuk.
A recept a Kifõztük gasztromagazin márciusi számában is megjelent.