Túrós puszi univerzális túró tésztából

2017-12-03

sponsored links

Túrós puszi 
Egy orosz oldalon láttam meg ezt a süteményt, egybõl bele is szerettem. A képkeresõvel megnéztem, hogy magyar oldalon van-e már ilyen, és a Sokszínû Vidék  júliusi bejegyzésében megtaláltam. Itt fent van magyarul a recept (de a kép orosz oldalról van), semmi hozzászólás, hogy valaki próbálkozott volna már vele...?
Megcsináltam a tésztát, és errõl az orosz blogról néztem a készítés menetét: http://xn----itbab3awetda0b1dfk2a.xn--p1ai/domashnee-pechene/tvorozhnoe-pechene-pocelujchiki.html

          Hozzávalók:

  • 30 deka tehéntúró,
  • 30 deka liszt,
  • 20 deka vaj,
  • 1 kiskanál sütõpor vagy szódabikarbóna
  • 2 csomag vaníliás cukor 
  • 1 csipet só
  • Mártani:
  • kristálycukor
  • A túrót egy mélyebb tálba tettem, a vajat megolvasztottam. Az átszitált lisztbe belevegyítettem a szódabikarbónát. Rászórtam a túróra a vaníliás cukrokat, a csipet sót, majd ráöntöttem a megolvasztott vajat, és botmixerrel krémesre kevertem.
  • Ezután fakanállal beledolgoztam a lisztet, egy-két mozdulattal kézzel meggyúrtam a tésztát, majd lefedve éjszakára hideg helyre tettem.
  • Másnap lisztezett deszkán kinyújtottam (3-5 mm vastagra), és pohárral köröket szúrtam ki belõle. 
  • Egy tányérba kristálycukrot tettem és mindegyik körlap egyik felét belemártottam, majd a körlapot félbehajtottam. Utána az összehajtott körlapok egyik felét ismét a cukorba mártottam, és újra összehajtottam.
    Nádcukorba nyomkodtam a tésztát
  • Sütõpapírral bélelt tepsibe sorakoztattam õket és 180 fokosra elõmelegített sütõben 35 perc alatt megsütöttem.
  • Az enyémek nem lettek olyan formásak, mint az orosz oldalon levõ képen. Egyik oka, hogy kissé lágy volt a tésztám, mert egy éjszakát tartottam hûtõben, holott 40 perc is elég lett volna, - valószínûleg a túró is kissé savós volt, ezért inkább oldalirányba terültek sülés közben, mint felfele. Másik oka, hogy egy gáztepsibe beletettem az összes nyers tésztát, és mivel oldalirányba terültek jobban, eléggé összesültek.
  • Legközelebb kicsit keményebb tésztát csinálok, teszek hozzá még lisztet. Biztos lesz legközelebb, mert annyira, de annyira finom volt, hogy pillanat alatt elfogyott...?

  • A youtub-on találtam több videót a készítésérõl(persze már csak utána, amikotr kutakodtam, mért nem lettek olyan szépek, mint a fotón lévõk), teszek ide egy url-t, ezen a 3 perces videón megtekinthetõ:
  •  
  • A tészta egyébként alaptésztának tekinthetõ (ezért univerzális), mert több módon felhasználható. Lehet tölteni, kiflinek, vagy kakaós csigának, simán keksznek tea mellé, stb.
  • Ha vaníliás cukrot nem teszünk a tésztába, akkor sós töltelékkel készíthetjük.
  • xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
  • Két nap óta közkívánatra ismét megsütöttem. A tésztájába nem tettem vaníliás cukrot. Most fahéjas cukorba, meg diós cukorba mártogattam. 
    Fahéjas és diós ízesítéssel
  • A tészta egyik felét kis sóval begyúrtam, tetejét tojással megkentem és chia maggal megszórtam. Négyzetekre vágtam és szép pirosra sütöttem. Így is nagyon finom ám! ? 
    Sós chia magos

Folytats a blogon ... https://tortafuggo.blogspot.com/2017/...

sponsored links

Keres?s