Túrós puszi univerzális túró tésztából
sponsored links
Túrós puszi |
Egy orosz oldalon láttam meg ezt a süteményt, egybõl bele is szerettem. A képkeresõvel megnéztem, hogy magyar oldalon van-e már ilyen, és a Sokszínû Vidék júliusi bejegyzésében megtaláltam. Itt fent van magyarul a recept (de a kép orosz oldalról van), semmi hozzászólás, hogy valaki próbálkozott volna már vele...?
Megcsináltam a tésztát, és errõl az orosz blogról néztem a készítés menetét: http://xn----itbab3awetda0b1dfk2a.xn--p1ai/domashnee-pechene/tvorozhnoe-pechene-pocelujchiki.html
Hozzávalók:
- 30 deka tehéntúró,
- 30 deka liszt,
- 20 deka vaj,
- 1 kiskanál sütõpor vagy szódabikarbóna
- 2 csomag vaníliás cukor
- 1 csipet só
- Mártani:
- kristálycukor
- A túrót egy mélyebb tálba tettem, a vajat megolvasztottam. Az átszitált lisztbe belevegyítettem a szódabikarbónát. Rászórtam a túróra a vaníliás cukrokat, a csipet sót, majd ráöntöttem a megolvasztott vajat, és botmixerrel krémesre kevertem.
- Ezután fakanállal beledolgoztam a lisztet, egy-két mozdulattal kézzel meggyúrtam a tésztát, majd lefedve éjszakára hideg helyre tettem.
- Másnap lisztezett deszkán kinyújtottam (3-5 mm vastagra), és pohárral köröket szúrtam ki belõle.
- Egy tányérba kristálycukrot tettem és mindegyik körlap egyik felét belemártottam, majd a körlapot félbehajtottam. Utána az összehajtott körlapok egyik felét ismét a cukorba mártottam, és újra összehajtottam.
Nádcukorba nyomkodtam a tésztát - Sütõpapírral bélelt tepsibe sorakoztattam õket és 180 fokosra elõmelegített sütõben 35 perc alatt megsütöttem.
- Az enyémek nem lettek olyan formásak, mint az orosz oldalon levõ képen. Egyik oka, hogy kissé lágy volt a tésztám, mert egy éjszakát tartottam hûtõben, holott 40 perc is elég lett volna, - valószínûleg a túró is kissé savós volt, ezért inkább oldalirányba terültek sülés közben, mint felfele. Másik oka, hogy egy gáztepsibe beletettem az összes nyers tésztát, és mivel oldalirányba terültek jobban, eléggé összesültek.
- Legközelebb kicsit keményebb tésztát csinálok, teszek hozzá még lisztet. Biztos lesz legközelebb, mert annyira, de annyira finom volt, hogy pillanat alatt elfogyott...?
- A youtub-on találtam több videót a készítésérõl(persze már csak utána, amikotr kutakodtam, mért nem lettek olyan szépek, mint a fotón lévõk), teszek ide egy url-t, ezen a 3 perces videón megtekinthetõ:
- A tészta egyébként alaptésztának tekinthetõ (ezért univerzális), mert több módon felhasználható. Lehet tölteni, kiflinek, vagy kakaós csigának, simán keksznek tea mellé, stb.
- Ha vaníliás cukrot nem teszünk a tésztába, akkor sós töltelékkel készíthetjük.