Túrós pogácsa - házi túróval, libazsírral, egyszerûen!
sponsored links
A napokban kaptam fél kiló házi túrót egy barátnõmtõl. A gazdaságukban tartott tehén friss tejébõl készült, úgyhogy eredendõen házi túróból gazdálkodtam.
A hétvégén a házi készítésû nutellám túrta ki a palacsinta töltelékébõl, a túrós csusza pedig sajnos nem kedvence a gyerekeimnek. Ekkor nyilallt belém, hogy láttam már itt-ott csodaszép túrós pogácsákat.
Átolvastam pár igazán jó receptet (Gabojszánál és Mohánál) több is Ízbolygó túrós pogácsa receptjére utalt. Mivel nem készültem elõre a pogácsára, fogtam és átírtam a készleteimre a szerzett ismereteket.
Szerencsére otthon vagyok a pogácsa és kelt tészták összeállításában, így nem jelent gondot, hogy összeállítsak egy újabb, jó tésztát. A leveles pogácsáim alaptésztáját is magam kísérleteztem ki, érdemes bepillantani a receptek közé, mert igazán egyedi ízesítésekben is megsütöttem már.
Bevásárlás elõtti készleteim nem kényeztettek el, mégis olyan csodás tésztát sikerült összehoznom belõle, ami nem csak a mûveletek során viselkedett jól, hanem akkor is, amikor forrón kivettem a sütõbõl a friss pogácsákat.
Amikor itthoni fogyasztásra sütök pogácsát, ritkán készítek nagy mennyiséget. Igaz, energia befektetésben jobban megérné, de nem sarkallom túlfogyasztásra a családot. Illetve a három-négynapos pogácsa bármilyen jó is a tészta, csak újramelegítve jó, ahhoz meg ott van a töltött káposzta. :)
Rendezvényekre, összejövetelekre sütöttem már 200 pogácsát is, nem is egyszer, úgyhogy nem fog ki rajtam a nagyobb mennyiség sem.
Természetesen az alábbi mennyiséget meg lehet duplázni, ez esetben egy egész hadsereg is jóllakik belõle! :)
A libazsírtól nem kell idegenkedni, ugyanis az élettani hatásai vetekszenek az olívaolajjal. Érdemes ...