Túrós pogácsa
sponsored links
Egy része borkorcsolyának készült, a maradék pedig éppen jó lesz a fiúknak az esti meccshez:-)
Hozzávalók
A tésztához
900 g liszt
300 g zsír (itt kacsazsír)
400 g túró
1 tojás
35 g só
1 teáskanál cukor
150 ml tej
50 g friss élesztõ
50 g reszelt sajt (trappista, edami, stb.)
A tetejére
1 tojás
50 g reszelt sajt
Az élesztõt a cukorral a langyos tejben felfuttatjuk. A többi hozzávalót (a sajt kivételével) tálba mérjük, hozzáöntjük a megkelt élesztõt és az egészet összedolgozzuk. Ha keményebb a tészta, kevés tejet még önthetünk hozzá.
Lisztezett munkafelületen jól átgyúrjuk, majd lefedve fél órát pihentetjük.
Ezután kb. két cm vastagságúra kinyújtjuk, megszórjuk a reszelt sajttal, és bejgliszerûen feltekerjük.
Konyharuhával letakarva még 20 percet pihentetjük, majd 1,5-2 cm vastagságúra nyújtjuk és kisebb méretû pogácsaszaggatóval pogácsákat szaggatunk belõle.
Tetejüket megkenjük a felvert tojással, megszórjuk sajttal és sütõpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk õket.
200 fokra melegített sütõben addig sütjük, amíg a tetején a sajt szépen meg nem pirul.