Túrós pogácsa
sponsored links
Történt már sokszor, hogy juhtúrós pogácsát sütöttem. Horváth Ilona szakácskönyvébõl. Az az oldal már elég maszatos. Vannak rajta más receptek is, de én mindig csak ezt az egyet sütöm. Vizuális típusként emlékeztem rá, ott találom még a túros pogácsa receptjét is. Szükségem volt rá, mert nem fogyott el a fûszeres, sós túró, kidobni pedig vétek lett volna. A recept rettentõ bonyolult: túró:liszt:vaj=1:1:1 arányban, nyújtás, szaggatás, sütés. A sózás az egyetlen kényes pont, mint minden pogácsánál, mert a sótlan pogácsa nem túl élvezetes.
Szépen kimértem a túrót, kis matekozással kiszámoltam, ugyanannyi liszt kell hozzá. Vajból is ugyanannyi kéne, de zsírral csináltam, így abból csak a 75%-ot vettem.
Igen jó ötletnek bizonyult. Fûszerek nélkül is remek kis pogácsa, de ezzel a (két éve lejárt) fûszerkeverékkel fantasztikus lett (Bio Bertáék által forgalmazott "Herba Vegi" fajta). Itt gondolkodtam el, vajon milyen lehet maradék kõrözöttbõl?
Hozzávalók:
30 dkg túró áttörve
30 dkg liszt
30 dkg vaj vagy 20-22 dkg zsír ...