Túrós pite
sponsored links
Ritka vendég a háznál: ha a hagyományos pitéket rangsorolnám, a meggyes és az almás nálunk simán veri a túróst. Bár az is igaz, hogy ha túróról van szó, akkor a kapros-túrós lepény nálam azért ott van az élvonalban - viszont a lányok kevésbé szeretik. Ilyen az élet, nem tudok mindig mindenkinek kedvére tenni. ;)
A tésztához a lisztet elkeverem a cukorral, a sütõporral és egy kis sóval, majd belemorzsolom a zsiradékot. A tojássárgákkal és a tejföllel egynemû, puha tésztát gyúrok és két egyforma gombócot készítek belõle. A sütõt elõmelegítem 180 °C-ra.
A túrót áttöröm (lehet egészen finomra is, szûrõn keresztül, én többnyire csak villával szoktam), belereszelem a citrom héját, belefacsarom a levét, hozzákeverem az összes hozzávalót. Ha hígabb a töltelék, egy kis zsemle- vagy kekszmorzsát keverek hozzá, de erre nem feltétlenül van szükség. (A tojásfehérjéket habbá is lehet verni és úgy a túróval összeforgatni, de én ezt a lépést most egyszerûen kihagytam.)
Az egyik tésztagombócot a tepsi méretére nyújtom és sütõpapíros tepsibe teszem. Erre kerül a ...