Túrós papucs
sponsored links
Bár a tésztája élesztõs és nagyon finom puha (még másnap is), mégis dagasztás és kelesztés nélkül készülnek ezek a túrós papucsok. Az elkészítési idejük is rövid - sütéssel együtt mindössze 1 óra.
Hozzávalók a tésztához:
kb. 34-36 darabhoz
30 dkg finomliszt
12,5 dkg puha vaj
2 dkg friss élesztõ
5 dkg kristálycukor
1 tojás
1 dl langyos tej
csipet só
A túrós töltelékhez:
25 dkg tehéntúró
6 dkg kristálycukor
0,5 dl tejföl
1 csomag vaníliás cukor
3 dkg mazsola
1 evõkanál tej
2 dkg búzadara
1 kisebb citrom reszelt héja (bio)
A pöttyös kézmûves kerámia megvásárolható a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linkre kattintva:
www.pottyosotthon.hu
Elkészítés:
- A megmosott mazsolát beáztatjuk az 1 evõkanál tejbe.
- Az 1 dl langyos tejben elkeverünk 1 evõkanál kristálycukrot, belemorzsoljuk az élesztõt és felfuttatjuk (kb. 10 perc).
- A lisztet összekeverjük a maradék kristálycukorral, a csipet sóval, majd elmorzsoljuk benne a vajat. Hozzáadjuk a tojást, végül a felfuttatott élesztõt és összegyúrjuk a tésztát. Jó lágy, nem ragacsos tésztát kapunk. (Esetleg pici liszttel vagy langyos tejjel korrigáljuk az állagát, ha nem megfelelõ.) Az összegyúrt tésztát letakarva betesszük a hûtõbe - csak addig, míg összekeverjük a tölteléket.
- A töltelékhez a beáztatott mazsolát lecsöpögtetjük és összekeverjük a túróval, cukrokkal, tejföllel, darával és a reszelt citromhéjjal.
- A tésztát kb. 4 mm vastag téglalap alakúra nyújtjuk, melyet felvágunk kb. 6 cm-es négyzetekre. Mindegyik közepére teszünk 1 teáskanálnyi tölteléket, majd a két sarkát jól összecsípjük, hogy ne nyíljon szét sütés közben.
- Sütõpapíros tepsire sorakoztatjuk és elõmelegített, 160 fokos légkeveréses sütõben kb. 15 percig sütjük. Ha csücskei picit barnulnak, akkor már megsült. (A sütési idõ csak tájékoztató jellegû, sütõtõl függõen eltérhet!)
- Porcukorral meghintve tálaljuk.