Túrós-joghurtos epertorta, csokoládés piskótával (gluténmentesen)
sponsored links
Nagyon szeretem az epert és ilyenkor, amikor szezonja van, akkor általában ezzel a gyümölccsel készülnek a sütemények itthon. Piskótába, túrós vagy joghurtos krémmel, pudingos változattal is nagyon finom, úgyhogy lehet próbálkozni bátran. Beindítom a lekvár fõzést és a befõttek elrakását is. Eddig ezt mindig anyára bíztam, de végre lesz egy saját, nem is kicsi spájzom, ahol ha nem olyan sok, de mindenbõl elfér egy pár üveggel. A héten az eperrel fogom kezdeni. Azt, hogy milyen változatban fogom eltenni, még nem tudom, de gyorsan ki kell gondoljam. Addig is nassolok egy szelet tortát. Sajnos kicsit korán fotóztam, másnap ennél sokkal szebben szeletelhetõ, de mi nem bírtuk ki. Egyébként 4-5 óra alatt is megköt a zselatin, de a legjobb egy éjszaka.
Túrós-joghurtos epertorta, csokoládés piskótával (gluténmentesen)
Hozzávalók (22cm átmérõjû torta formához)
a piskótához:
10 dkg darált dió
2 teáskanál kukorica keményítõ
1 teáskanál sütõpor
10 dkg étcsokoládé
8 dkg olvasztott vaj
4 tojás
8 dkg nyírfacukor
a túrós-joghurtos réteghez:
40 dkg házi túró
40 dkg görög joghurt
15 dkg nyírfaporcukor
4 g étkezési zselatin
3 evõkanál víz
1 citrom reszelt héja
1/2 citrom leve
az eperzseléhez:
30 dkg eper
1,5 dl víz
2 evõkanál nyírfacukor
8 g étkezési zselatin
továbbá:
20 dkg eper
Elkészítés:
A dióban elvegyítjük a keményítõt és a sütõport. A csokoládét a vajjal együtt gõz felett felolvasztjuk. A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét felverjük a nyírfacukorral, majd egyesevél hozzáadjuk a sárgáját. Óvatosan beleforgatjuk a darált diót, majd belecsurgatjuk a vajas csokoládét. Vajjal kikent tepsibe öntjük, elsimítjuk és elõmelegített 180 fokos sütõbe helyezzük, 25-30 perc alatt készre sütjük. Formába hagyjuk kihûlni. Miután kihûlt kivesszük, a tetejét egyenesre vágjuk és visszahelyezzük a formába.
A túrót és a joghurtot simára keverjük a porcukorral, a citrom reszelt héjával és a levével. A zselatinhoz hozzáadjuk a vizet, alacsony lángon addig keverjük, amíg teljesen fel nem olvad. Hozzáteszünk 2 kanállal a túrós keverékbõl, jól kikeverjük, majd beleöntjük a többihez és gyors mozdulatokkal beledolgozzuk. A csokoládés piskótára kanalazzuk és elsimítjuk. Az eper egy részét felszeleteljük kirakjuk a torta tetejét vele.
A másik részét, a víz és a nyírfacukor hozzáadásával felfõzzük, majd leszûrjük, átpasszírozzuk. Az így kapott sûrítménybõl kiveszünk 4 evõkanállal, hozzáadjuk a zselatint és újramelegítjük, amíg el nem olvad, majd a többihez adjuk. Leöntjük a torta tetejét.
Egy éjszakára a hûtõbe helyezzük.
Túrós-joghurtos epertorta, csokoládés piskótával (gluténmentesen)
Hozzávalók (22cm átmérõjû torta formához)
a piskótához:
10 dkg darált dió
2 teáskanál kukorica keményítõ
1 teáskanál sütõpor
10 dkg étcsokoládé
8 dkg olvasztott vaj
4 tojás
8 dkg nyírfacukor
a túrós-joghurtos réteghez:
40 dkg házi túró
40 dkg görög joghurt
15 dkg nyírfaporcukor
4 g étkezési zselatin
3 evõkanál víz
1 citrom reszelt héja
1/2 citrom leve
az eperzseléhez:
30 dkg eper
1,5 dl víz
2 evõkanál nyírfacukor
8 g étkezési zselatin
továbbá:
20 dkg eper
Elkészítés:
A dióban elvegyítjük a keményítõt és a sütõport. A csokoládét a vajjal együtt gõz felett felolvasztjuk. A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét felverjük a nyírfacukorral, majd egyesevél hozzáadjuk a sárgáját. Óvatosan beleforgatjuk a darált diót, majd belecsurgatjuk a vajas csokoládét. Vajjal kikent tepsibe öntjük, elsimítjuk és elõmelegített 180 fokos sütõbe helyezzük, 25-30 perc alatt készre sütjük. Formába hagyjuk kihûlni. Miután kihûlt kivesszük, a tetejét egyenesre vágjuk és visszahelyezzük a formába.
A túrót és a joghurtot simára keverjük a porcukorral, a citrom reszelt héjával és a levével. A zselatinhoz hozzáadjuk a vizet, alacsony lángon addig keverjük, amíg teljesen fel nem olvad. Hozzáteszünk 2 kanállal a túrós keverékbõl, jól kikeverjük, majd beleöntjük a többihez és gyors mozdulatokkal beledolgozzuk. A csokoládés piskótára kanalazzuk és elsimítjuk. Az eper egy részét felszeleteljük kirakjuk a torta tetejét vele.
A másik részét, a víz és a nyírfacukor hozzáadásával felfõzzük, majd leszûrjük, átpasszírozzuk. Az így kapott sûrítménybõl kiveszünk 4 evõkanállal, hozzáadjuk a zselatint és újramelegítjük, amíg el nem olvad, majd a többihez adjuk. Leöntjük a torta tetejét.
Egy éjszakára a hûtõbe helyezzük.