Túrós-gyümölcsös szelet.

2017-08-18

sponsored links




A túrós sütemények, torták nálunk bizony nagy kedvencnek számítanak, így a napokban túrós-gyümölcsös szeletet sütöttem. A tésztája egy vajas-csokoládés piskóta, mely a vajnak köszönhetõen egyáltalán nem száraz, sõt finom szaftos. A túrós töltelékbõl pedig nem sajnáltam ki a citromot (mi jó citromosan szeretjük) majd tejszínhabbal lazítottam, így aztán a tésztára egy habkönnyû túrós réteg került. Mivel a hûtõben volt még áfonya, így áfonyával és vékonyra szeletelt õszibarackkal raktam ki a sütemény tetejét, és színtelen tortazselével öntöttem le, majd irány a hûtõ, hogy kellõen megdermedjen. Áfonya, és õszibarack helyett pedig ízlés szerint másfajta gyümölcsöt is választhatunk, a sütemény akkor is abbahagyhatatlanul finom lesz.




 Tészta hozzávalói 24x34 cm-es tepsihez:

12,5 dkg liszt (Nagyi süteményliszt
12,5 dkg porcukor
1 cs vaníliás cukor
4 db tojás (nagy)
1 tk sütõpor
5 dkg vaj
5 dkg étcsokoládé
csipet só


A vajat olvasszuk fel, majd hûtsük ki. A csokoládét gõzfürdõ fölött olvasszuk fel, majd szintén hûtsük ki.

A keverõtálba tegyük bele a porcukrot, a vaníliás cukrot, a csipet sót, és az egész tojásokat, majd robotgéppel keverjük jó habosra.

Amikor már jó habos, állandó keverés mellett, elõször adjuk hozzá a vajat, majd a csokoládét is. (ekkor egy lágyabb masszát fogunk kapni)

A lisztet keverjük össze a sütõporral, majd szitáljuk hozzá a tojásos-cukros.... masszához.

Ezután fakanállal óvatosan keverjük, forgassuk össze.

A tepsit béleljük ki sütõpapírral, majd egyenletesen öntsük bele a tésztát. 

Helyezzük be elõmelegített sütõbe, majd közepes hõmérsékleten süssük 20-25 percig, tûpróbáig. (én légkeverésnél 160 fokon, 20 percig sütöttem)

A sütõbõl kivéve hagyjuk pár percig a formában, majd helyezzük rácsra, és hûtsük ki teljesen.




 Túrós töltelék hozzávalói:

50 dkg túró
20 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
1 cs vaníliás pudingpor
2 dl víz
1 citrom leve és reszelt héja
3 dl Hulala (v. habtejszín)
10 gramm porzselatin + 0,5 dl víz


A pudingport keverjük simára a vízzel, majd állandó keverés mellett fõzzük sûrûre. Ezután hûtsük ki teljesen.

A túrót villával törjük össze, majd adjuk hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat, és ízlés szerint citromlevet, majd keverjük simára.

A vizet melegítsük forráspontig, majd vegyük le a tûzrõl, adjuk hozzá a porzselatint, majd addig keverjük, míg teljesen feloldódik, és langyosra hûl.

Ezután öntsük hozzá a túrós keverékhez, és szintén keverjük simára.

A Hulalát (v. habtejszínt) verjük fel kemény habbá, majd apránként, fakanállal keverjük hozzá a túrós keverékhez.

Ezután egyenletesen kenjük rá a tepsiben lévõ, teljesen kihûlt tésztára, majd tegyük be egy pár órára a hûtõbe, hogy a túrós töltelék teljesen megdermedjen.




Gyümölcsös-zselatinos rész hozzávalói:

10 dkg áfonya
2-3 db õszibarack
2 cs színtelen tortazselé


Az õszibarackot vékonyan szeletjük fel, az áfonyát folyó víz alatt mossuk meg, majd papírtörlõvel töröljük szárazra.

Vegyük ki a hûtõbõl a süteményt, majd ízlés szerint helyezzük rá a felszeletelt õszibarackot, és az áfonyát.

A tortazselét készítsük el a tasakon lévõ leírás szerint, majd óvatosan öntsük a süteményre. 

Ezután tegyük vissza a hûtõbe, hogy a zselatin teljesen megdermedjen a tetején.

Tálalás elõtt vegyük ki a süteményt a hûtõbõl, ízlés szerint szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk.



Folytats a blogon ... gizi-receptjei.blogspot.com/2017/08/t...

sponsored links

Keres?s