Túrós falatkák
sponsored links
Sütéssel együtt bõ fél óra és már ehetjük is ezeket a kívül ropogós, belül puha, nagyon finom falatkákat! ?
Születésnapra szerettem volna egy gyorsan elkészíthetõ sós aprósüteményt az édes sütik mellé. A hûtõmben várakozott egy csomag túró kevéske sajttal + a teljes kiõrlésû lisztes tárolóm alján is volt pici liszt, melyet már el akartam használni, így aztán a hozzávalóimból ízlésre összeállítottam ezt a tésztát - tehát mondhatjuk, hogy saját recept. Az alapötletet a sajtos-túrós rudak receptem adta, csak most variáltam a tésztáján ezt-azt + nem szerettem volna a jól megszokott rúd alakot, ezért pici falatkákra kockáztam.
Hozzávalók:
90-100 darabhoz
25 dkg tehéntúró
12,5 dkg finomliszt
12,5 dkg teljes kiõrlésû búzaliszt
(lehet készíteni összesen 25 dkg finomliszttel is)
1 csapott teáskanál só (vagy ízlés szerint)
10 dkg vaj
kb. 10 dkg zsír
1 kávéskanál õrölt kömény
A tetejére:
1 tojás felverve
szezámmag
köménymag
2-3 dkg reszelt sajt
A pöttyös kézmûves kerámiák megvásárolhatók a webáruházban az alábbi linken:
Elkészítés:
- A liszteket összekeverjük a sóval, õrölt köménnyel, hozzáadjuk a túrót, elmorzsoljuk benne a vajat, végül annyi zsírt adunk hozzá, hogy lágy, könnyen kezelhetõ tésztát kapjunk (ha nagyon picit ragad az nem gond, de túlságosan ne legyen ragacsos!).
- Lisztezett felületen kinyújtjuk kb. 1 cm vastag téglalap alakúra, melyet felvágunk 2x2 cm-es kockákra. A tetejét lekenjük a felvert tojással, ízlés szerint megszórjuk szezámmaggal, köménymaggal, reszelt sajttal, majd sütõpapíros tepsire sorakoztatjuk.
- Elõmelegített 170 fokos hõlégkeveréses sütõben kb. 20 percig sütjük. (A sütési idõ csak tájékoztató jellegû, sütõtõl függõen eltérhet!)
Jó étvágyat!