Túrós csillag
sponsored links
Szilveszterre érdemes többféle sós süteményt és ropogtatni valót készíteni. Nálunk most minimum háromféle lesz ezekbõl, mint pl. ez a túrós csillag. :)
A tészta annyiban tér el a sós pálcikáétól, hogy a lisztet lecseréltem tönkölyre, és sajt helyett túrót használtam. Jópofának tartom, hogy kevés változtatással is milyen különbségeket lehet elérni, mégse tudnám megmondani, melyik a kedvencem a sajtos kréker, a szezámmagos kréker, a sajtos pálcika és a túrós csillag közül. Sebaj, így legalább mindegyikbõl készülhet egy-egy adaggal az év utolsó napjára, illetve újévre. :D
A tészta annyiban tér el a sós pálcikáétól, hogy a lisztet lecseréltem tönkölyre, és sajt helyett túrót használtam. Jópofának tartom, hogy kevés változtatással is milyen különbségeket lehet elérni, mégse tudnám megmondani, melyik a kedvencem a sajtos kréker, a szezámmagos kréker, a sajtos pálcika és a túrós csillag közül. Sebaj, így legalább mindegyikbõl készülhet egy-egy adaggal az év utolsó napjára, illetve újévre. :D
Tésztához:
13 dkg fehér tönkölybúzaliszt
2 dkg teljes kiõrlésû búzaliszt
10 dkg vaj
15 dkg túró
2-3 dkg 20%-os tejföl
1 tk. só
Tetejére:
1 kis tojás
szezámmag
elkészítés:
- A sóval vegyített lisztet elmorzsoljuk a hideg vajjal, a túróval, a tejföllel összeállítjuk, és sima felületû, se nem túl lágy, se nem túl kemény tésztává gyúrjuk.
- Enyhén lisztezett felületen 3 mm vastag körlapra nyújtjuk, és csillag alakú kiszúróval kiszaggatjuk. (A lehulló tésztaszéleket újra begyúrjuk, kinyújtjuk, szaggatjuk. Közben ne lisztezzük túl!)
- A csillagokat sütõpapírral bélelt gáztepsire sorakoztatjuk szorosan egymás mellé, a tetejüket lekenjük felvett tojással, és megszórjuk szezámmaggal.
- Elõmelegített sütõben aranysárgára sütjük, majd a sütõbõl kivéve teljesen kihûtjük. Sör- vagy borkorcsolyaként tálaljuk.
sütési mód: alul-felül sütés (középsõ sín)
sütési idõ: 20-25 perc
Megjegyzés:
Az én kiszúróformám a legszélesebb pontjainál 5 cm átmérõjû.