Túrós burek

2011-10-26

sponsored links

Túrós burek

A nyolcvanas években munkába menet gyakran reggeliztem az akkor híres kalocsai kenyérgyár boltjában, ahol igen finom péksüteményeket, réteseket,kalácsokat lehetett kapni.
Hol van már a kenyérgyár? A kenyérbolt?
De az ízek megmaradtak és azóta is kerestem, hogyan lehetne otthon elõállítani olyan finom túrós meg káposztás bureket, ami a kedvencem volt? (Húsosat árultak még, de azt meg se kóstoltam.)
A magyar szakácskönyvekben nem találtam. Végül az internetezés hozta meg a lehetõséget, hogy utánajárjak a bureksütés rejtelmeinek. Amikor beütöttem a keresõbe és elkezdtem tanulmányozni a találatokat, akkor derült ki számomra, mennyi nép magáénak vallja ezt a tésztaféleséget. Az albánok, horvátok, törökök, bulgárok, szerbek, stb. És persze mindegyik esküszik, hogy az övék az igazi, vitatkoznak az alapanyagokon, a készítés módján. Hogy miben kell sütni, kerek legyen, vagy szögletes, réteslapból lehet-e, vagy leveles tésztából. Teljes sötétség állt be nálam burek ügyben. Fõleg, hogy egy iszlám fórumon azt olvastam, hogy ha réteslapból készítjük, a végén semmi köze se lesz a burekhez.
Az eredeti burek tészta csak liszt, sok só és egy kis vízbõl álló ragacsos állagú tészta. A rétestészta csak ...

Folytats a blogon ... tortafuggo.blogspot.com/2011/10/tb.html

sponsored links

Keres?s