Túrókrémes epertorta a fiam 42.szülinapjára és a 16. Blogkóstolóra

2014-04-11

sponsored links

Túrókrémes epertorta
Vea a háziasszonya a mostani Blogkóstolónak. Páromul Gerdit, a Gerdi süti blog íróját sorsolta.
Gerdi blogját már régóta ismerem, nagyon jónak tartom, ezért volt nehéz a választás, hiszen legszívesebben mindent megsütnék sorban, ahogy a receptjei következnek! :)))
De most valahogy a körülmények összeesküdtek ellenem. Engem most kapott el a nátha, és talán a szeszélyes áprilisi idõjárás miatt kicsit nehezebben tudok kikeveredni belõle, mint egyébként.
Így hát nemigen van kedvem a napi fõzésen túl idõzni a konyhában, de a fiam születésnapjára mindenképpen torta dukál a napján. Elhatároztam, hogy Gerditõl sütök valamit. Igyekeztem úgy választani, hogy ne legyen túl "munkás", de a fiam ízlésének megfelelõ legyen. Biztos vagyok benne, hogy  jól választottam.
Túrókrémes epertorta:
Piskóta hozzávalói:
  • 2 tojás
  • 2 evõkanál víz
  • 1 mokkáskanál sütõpor
  • 4 evõkanál cukor
  • 4 evõkanál liszt
A piskótához a tojásokat szétválasztottam. A fehérjékbõl a cukor egyharmadával kemény habot vertem, a többi cukorral pedig jól kihabosítottam a tojássárgákat, kétszerre hozzáadva a 2 kanál forró vizet. A lisztbe belekevertem a sütõport. A tojáshabot kanalanként a liszttel felváltva kevertem a cukros tojássárgákhoz. A masszát sütõpapírral bélelt 23 centi átmérõjû kerek formába öntöttem és 180 fokra elõmelegített sütõben kb. 30 perc alatt   alsó-felsõ lángon megsütöttem.
Krém hozzávalói:
  •  25 dkg eper
  • 25 dkg tehéntúró 
  • 3 evõkanál cukor
  • 2 dl tejszín
  • 1 csomag habfixáló 
  • 1 csomag piros tortazselé

Félzsíros tehéntúrót használtam 40 dekát, állati tejszínt 2,5 dl-t és 50 deka epret.
A túrót 3 ek porcukorral meg 4-5 szem apróra vágott eperrel géppel jól kikevertem.
A lehûtött tejszínt lehûtött edényben 3 ek pocukorral és egy kis csomag habfixálóval sikerült kemény habbá vernem! (Vállveregetés magamnak, mert a tejszínfelverés nálam a mumus! )
Összekevertem az epres túróval.
Torta összeállítása:
A kihûlt piskótakarikát két lapba vágtam. visszaraktam a tortakarikába az egyik lapot és megkentem a fele krémmel. Ezt kiraktam felszeletelt eperrel, amit beborítottam a krém másik felével, majd ráhelyeztem a piskótakarika másik felét.
Valahogy alacsonynak találtam így a tortát, ezért hirtelen ötlettõl vezérelve 4 deci tejben 2 ek kristálycukorral fõztem egy eperpudingot és miután kihûlt, a felsõ lap tetejére kentem.
Így készült
Hûtõbe tettem a tortát. Néhány óra után 1 csomag piros tortazselét 3 deci vízzell feloldottam, 1 percig kevergetve fõztem, majd ráöntöttem a torta tetejére.

Leírni tovább tartott jóformán, mint elkészíteni.
Köszönöm Gerdinek a receptet. Mivel a blogkóstoló kiírása a húsvét jegyében történt, feltétele, hogy valahogy kapcsolódjon az ünnephez.
Én ezt a tortát jószívvel ajánlom az ünnepi asztalra, szerintem ott is megállja a helyét. Ki-ki ízlésének megfelelõen húsvéti díszítést is tehet rá.
Csak délben fogja megkapni az ünnepelt a tortáját. Remélem, majd kapok szelet fotót róla, azt késõbb felteszem.



Folytats a blogon ... tortafuggo.blogspot.com/2014/04/turok...

sponsored links

Keres?s