Túrógombóc áfonyaszósszal
sponsored links
Hozzávalók 4 személyre:
a gombóchoz: 50 dkg tehéntúró, 3 tojás, 15 dkg búzadara (gríz), 2 evõkanál olaj, 1 evõkanál cukor, só, 1 evõkanál citromhéj.
az áfonyaszószhoz: 25 dkg áfonya vagy 4 evõkanál áfonyalekvár, 2 evõkanál cukor, 0,5 dl tejföl, 2 dkg vaj, 1 evõkanál liszt, só, citromhéj, õrölt szegfûszeg és fahéj.
a pirított pirított zsemlemorzsához: 2 evõkanál zsír vagy vaj, 4-5 evõkanál zsemlemorzsa
Elkészítése:
A tehéntúrót simára kavarjuk a tojássárgájával, az olajjal, sóval és a cukorral. Belekavarjuk a búzadarát és a citromhéjat, majd 3-4 órát hûtõszekrényben pihentetjük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, és óvatosan összevegyítjük a túróval. Vizes kézzel gombócokat formázunk, ezeket lobogó sós vízben megfõzzük. Amikor a gombócok feljönnek a víz felszínére, kész is van. Ekkor leszûrjük, pirított morzsába forgatjuk. Tejföllel és áfonyaszósszal vagy áfonyalekvárral tálaljuk.
A pirított zsemlemorzsához a zsiradékot felforrósítjuk, belekavarjuk a morzsát, és takaréklángon, állandó keverés mellett aranybarnára pirítjuk.
Áfonyaszószhoz az áfonyát a cukorral és kevés vízzel puhára fõzzük. A tejfölt elkavarjuk a liszttel, majd besûrítjük vele az áfonyát. Hozzáadjuk a vajat, csipet sóval, citromhéjjal, szegfûszeggel és fahéjjal ízesítjük.